Hírek

2005.08.03. 06:14

Konferencia a semmiben

Ha az összes tervezett helyszínen felépült volna egy konferencia-központ, akkor legalább öt darab, ötezer főt befogadó építménnyel gazdagodott volna a főváros az elmúlt években. Elképzelésekből és nagy ívű bejelentésekből soha nem volt hiány.

Kiss G.–Zsidai P.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Jövő év elejére magánberuházásból épül Budapest második legnagyobb konferencia-központja. A látványterv sokat elárul a nagyszabású tervekről.
[/caption]A Budapest Kongresszusi Központ (BKK) megépítése óta nem emeltek nagy befogadóképességű épületet a fővárosban. Igény lenne rá, mivel Budapest az előkelő kilencedik helyen áll a kongresszusi turizmus világranglistáján. A tanácskozásokra érkező vendégek számában azonban már lemaradunk a versenyben. Több ezer fős rendezvényt ugyanis nem tudunk lebonyolítani. Gyakori, hogy egy konferenciát több fővárosi szállodában kell egyszerre megrendezni. A legnagyobb terem a BKK-ban található, ott 1775 főt lehet leültetni. Egy nagyobb rendezvényre ugyanakkor négy-öt ezer ember is összejöhet.
A hiányt a kormányzat is érzékelte, ezért áprilisban beharangozták egy ötezer fős konferencia-központ megépítését. A harmincmilliárdos beruházásra eredetileg július elején írták volna ki a pályázatot, ez azonban a várakozásokkal ellentétben még nem történt meg.
– A jövő héten eldől, mikor hirdethetjük meg a tendert – mondta lapunknak Galambos Tamás, a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó fejlesztési tárca kommunikációs igazgatója. – Terveink szerint még az idén kiderül, hogy ki, mikor és hol építhet.
A bizonytalanságot növeli, hogy a helyszínt a pályázat nyertese választhatja meg. Így korántsem biztos, hogy a központ az előző kormányzat idején kijelölt ferencvárosi Duna-parton valósul meg. Az eltelt időszakban a Millenniumi Városközpont mellett a XI. kerületi Infopark és a Hajógyári-sziget lehetősége is felröppent. A legutóbbi híradások szerint Bozóki András kulturális miniszter az Óbudai Gázgyár területére tett javaslatot.
A Reggel ezt követően megkereste a minisztériumot, ahol közölték: szó sincs a gázgyárról, félreértés történt.
A hír egyébként Bozóki András Demszky Gáborral folytatott tárgyalása után látott napvilágot. A városháza sajtóosztályától megtudtuk, a miniszter valójában egy rendezvényközpontot javasolt kulturális funkciókkal, nem kongresszusi központot.
A másik lehetséges óbudai helyszínről, a Hajógyári-szigetről megkérdeztük a fővárosi önkormányzatot. Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes elmondta: sem hivatalos, sem informális úton nem értesült a szándékról. Maga is a múlt heti sajtótájékoztatón, Demszky Gábortól hallott arról, hogy a Hajógyári- sziget északi csücskében szállodával együtt konferencia-központ épülne – mondta lapunknak Bakonyi Tibor.
A városvezető két dologban biztos. A fővárosnak és az államnak sincs pénze egy ilyen létesítményre, és EU-támogatást sem akar kérni hozzá.
Kupper András szerint Demszky hiába ígér új konferencia-központot, mert nincs befolyása a történésekre. – Ha megvalósul, az a tőke akaratának megfelelően fog történni – közölte a Fidesz frakcióvezetője.

Amíg az állami gépezet nagy nehezen meghozza a döntést az ígért kongresszusi központról, addig a Budakeszi úti Hotel Rege és a Hotel Európa tulajdonosai saját beruházásba fogtak. A két szálloda közé 1,5 milliárd forintért megépítik Budapest második legnagyobb konferencia-központját.

A hétezer négyzetméteren elterülő épület ezerkétszáz főt képes majd befogadni. A termeket a hotelekből is meg lehet majd közelíteni. Az épület előreláthatólag az év végére készül el.

volna a főváros az elmúlt években. Elképzelésekből és nagy ívű bejelentésekből soha nem volt hiány. Kiss G.–Zsidai P. Amíg az állami gépezet nagy nehezen meghozza a döntést az ígért kongresszusi központról, addig a Budakeszi úti Hotel Rege és a Hotel Európa tulajdonosai saját beruházásba fogtak. A két szálloda közé 1,5 milliárd forintért megépítik Budapest második legnagyobb konferencia-központját.

A hétezer négyzetméteren elterülő épület ezerkétszáz főt képes majd befogadni. A termeket a hotelekből is meg lehet majd közelíteni. Az épület előreláthatólag az év végére készül el. Jövő év elejére magánberuházásból épül Budapest második legnagyobb konferencia-központja. A látványterv sokat elárul a nagyszabású tervekről. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!