Hírek

2005.08.26. 06:17

Évekig Isztambulban maradhat Mehmet Karcsika

Egyelőre még Törökországban marad Tüysüz Mehmet Karcsika (8), mivel az apa megfellebbezte az isztambuli bíróság csütörtöki döntését. Tegnap megírtuk: a török bíróság – vélhetően mérlegelve a Hágai Nemzetközi Bíróság figyelmeztetését, hogy Magyarországon érvényes ítélet van a gyerek elhelyezéséről – az anyának ítélte a kisfiút. A döntés nem jogerős, hiszen a török apa, Tüysüz Mehmet (32) megfellebezte azt.

Szemán L.

[caption id="" align="alignleft" width="185"] Az édesanya csak vasárnap válaszolja meg, miért nem látta fiát
[/caption]Tüysüz ellen egyébként továbbra is érvényben van a magyar rendőrség által családi állapot megváltoztatása miatt kiadott nemzetközi körözés. Törökország azonban hiába tagja az Interpolnak, saját állampolgárát nem fogja el és nem adja ki Magyarországnak. Ám, ha az apa európai uniós országba lép, azonnal letartóztatják, és vélhetően ki is adják hazánknak. Tüysüz Mehmet ugyanis a határőrség nyomozásának eddigi adatai szerint magyarok közreműködésével, hamis útlevéllel lopta ki tavaly nyáron az országból fiát, aki láthatáson volt nála.

Karcsikát eltűnés miatt ugyancsak kerestetik a magyar hatóságok az Interpollal, ám őt sem adja ki a török állam, hivatalosan ugyanis nem találják. Bár állítólag mindvégig Isztambulban volt, és az apa többször is bemutatta őt a sajtó munkatársainak, köztük magyar újságíróknak is. Végülis közvetve a nyilvánosságnak volt köszönhető, hogy a török hatóságokat felszólította a Hágai Nemzetközi Bíróság, és az anya javára döntöttek. Az édesanyát, Bogosné Pap Edinát (28) Törökországba utaztató, és ott neki ügyvédet fogadó Egymásért Egy-másért Kiemelten Közhasznú Nemzetközi Alapítvány elnöke, Földesi-Szabó László bár örül az elsőfokú ítéletnek, még hoszszú eljárásra számít. Mint azt lapunknak elmondta: akár évekbe is beletelhet, míg Törökországban egy polgári peres ügyben a jogerős döntés megszületik.

Az anya addig is kéthetente láthatja kisfiát, legalábbis az ítélet szerint. Most ugyanis nem sikerült találkozniuk. Az édesanya hazatérte után, vasárnap számol majd be a sajtónak a tárgyalásról, és vélhetően arról is, hogy miért nem jött létre a találkozó közte és kisfia között.

A döntés nem jogerős, hiszen a török apa, Tüysüz Mehmet (32) megfellebezte azt. Szemán L. Az édesanya csak vasárnap válaszolja meg, miért nem látta fiát -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!