Hírek

2005.08.16. 00:00

Casco biztosítás tized díjjal

Oláh Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Csak akkor fizet a biztosító, ha a jogosult vezette az autót
[/caption]Az újfajta, az ügyfelek számára lényegesen olcsóbbnak tűnő casco biztosítás árharcra késztetheti a biztosítótársaságokat. A teljes körű cascónak csupán az 5-15 százalékára rúg a havi díj, és még az önrész után sem kell fizetnie az ügyfélnek, ha kár éri. A hitelintézetek, ha autóvásárlási kölcsönt nyújtottak, megkövetelték a tulajdonostól, hogy casco biztosítást kössön gépjárművére. Ez a biztosíték a kölcsönintézetek szempontjából teljesen érthető, hisz egy esetleges totálkár esetén az ügyfél legtöbbször képtelen előteremteni a kölcsönből fennmaradó összeget. A megkötött biztosítási szerződés a gépjármű vételárának egészére vonatkozik, függetlenül attól, hogy az ügyfél a vásárláskor mekkora önrészt tett le az asztalra.
Az új típusú biztosítás, amely csupán a felvett hitel összegére nyújt fedezetet, lényegesen tisztább helyzetet teremt. Az ügyfél számára is megnyugtató, hogy van biztosítása, amely az autó megsemmisülése esetén sem sodorja bajba, megmenti a hitelezőtől. Igazi előnye azonban az, hogy a biztosítás díja lényegesen alacsonyabb, mint korábban, amikor a casco összege nem ritkán megközelítette a kölcsön után fizetett törlesztőrészletet.
A TIR Biztosító Egyesület és a Mai Casco Kft. fejlesztette ki az új termékcsaládot. Az új casco biztosítás teljes körűen vagy akár részekre bontva is megköthető: törés, technikai és műszaki totálkár, lopáskár esetén.
A neve meglehetősen bonyolult. A „csökkenő kártérítési limitű teljes megsemmisülés” azt takarja, hogy az ügyfél az alacsonyabb díjért garantált összegű kártérítést kap az évek múlásával. Egyaránt érvényesíthető új és használt gépjárműre, tehergépjárműre, pótkocsira, buszra és motorkerékpárra is. Az újfajta biztosítás egy hagyományos, teljes körű cascónak csupán az 5-15 százaléka, ráadásul önrészt sem tartalmaz. Azt természetesen tudni kell erről a konstrukcióról, hogy az alacsonyabb díjhoz csökkenő megtérítési összeg társul.
A magyar piacon egyedülálló módon a biztosított járművet és a vezetésére jogosult személyeket szerves egységként kezeli.
A termék lényege, hogy az ügyfél a szerződés kötésekor előre meghatározhatja a kártérítési limitet. Természetesen ez az érték éppen az adott havi tőketartozás összege is lehet.
Ha valaki olcsóbb díjat ismer annál, mint amilyet a finanszírozó vagy a kereskedő kínál, lehetősége van azt választani – mondta Csermely Tibor, az Uniqa Biztosító gépjármű-biztosítási területének vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!