Hírek

2005.08.04. 00:00

Ballack: szárnyaló vágyak

Pénteken este a Bayern–Mönchengladbach mérkőzéssel (20.30, ARD televízió) kezdődik a Bundesliga-idény.

Árvay Sándor

Új taktikát dolgozott ki a most startoló szezonra Felix Magath, a bajnok bajor együttes trénere. A müncheniek már a japán túrát megelőző edzőmeccseken, s a távol-keleti utazás során is a 4-2-3-1-es felállást gyakorolták. Az egycsatáros játékban Makaay lesz az előretolt hadállás, mögötte azonban támadó szellemű középpályás sor igyekszik garantálni az állandó rohamokat, a folyamatos gólveszélyt. A jobb oldalon Deisler, a bal szélen Ze Roberto csatlakozik az akciókhoz, középen pedig a játékmester Ballack lendíti előre a Bayern szekerét. Biztosító emberként Hargreaves és Demichelis tart kapcsolatot a védősorral (Sagnol, Lucio, Ismael, Lizarazu, a kapuban pedig a 40 éves koráig, azaz négy további esztendeig védeni kívánó Kahn). Nem rossz felállás…

Az alapemberek közül egyelőre hiányzik a válogatott Schweinsteiger (sérült), s a bevezetendő hadrend két nagy vesztese, Santa Cruz és Pizarro. Ám sok függ attól is, miként alakul Michael Ballack müncheni jövője. Szezon végén lejáró szerződésének megújítására már kidolgozta tervezetét a Bayern (2010-ig, összesen 36 millió euró értékben), ám ez jócskán elmarad a külföldi sztárkérők (Real Madrid, Manchester United) ajánlatától, s a válogatott csapatkapitányának vágyaitól.

A német klub világossá tette, hogy nem kíván többet adni, ám már a japán túra során kiderült, van azért olyan megoldás, amely kielégítheti a középpályás megnövekedett igényeit, ugyanakkor nem terheli újabb milliókkal a Bayern kasszáját. Tokióban a Lufthansa képviselői is ott voltak a német küldöttségben, s arról egyeztettek, hogy Ballackra „kihegyezett” óriásplakátokat tesztelnek. A hírek szerint évi ötszázezer eurós fizetést ígérnek a játékosnak, ki a Bundesliga-játékosok közül már eddig is a legtöbbet keresi reklámszerződésekből.

Ami pedig a péntek esti rajtot illeti: Giovanei Élber (33), a bajorok egykori ünnepelt brazil sztárja immár ellenfélként tér vissza Münchenbe. „Csodálatos érzés lenne az új Allianz Arénában gólt rúgni. Ha betalálok a Bayern kapujába, azonnal pucérra vetkőzöm a játéktéren” – fogalmazta meg bizarr ígéretét a csaknem egyesztendős sérülése után ismét pályára lépő csatár, aki a franciaországi kitérő után most mutatkozik be a Mönchengladbach színeiben. „Különös lesz a volt társak ellen focizni. Már a játékoskijáróban érződik a Bayern hatalmas önbizalma, lelkiereje. Szalihamidzsics fel is hívott, s tréfálkozva üzente: ha játszik, ne merészkedjek a közelébe, mert a földbe gyalul. Mondtam neki, megnézheti a gólom után a szambasztriptízt…”

A bajnok kezdi a táncot

Bayern M.–Mönchengladbach, Bremen–Bielefeld, Wolfsburg–Dortmund, HSV– Nürnberg, Duisburg–Stuttgart (Szalay), Köln (Szabics, Tököli) – Mainz (Bódog), Hannover– Hertha (Dárdai), Frankfurt– Leverkusen és Schalke–Kaiserslautern. (Zárójelben a klubok magyar játékosai.)

Jürgen Klinsmann kapitány a kölni Lukas Podolskitól várja a legtöbb gólt

Negyvenegyedik születésnapja a Bundesliga rajtjára esik, ám Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány még kaliforniai otthonában ünnepel, s csak videóról tanulmányozza az első forduló eseményeit. „A Bayern a favorit az idén is. A münchenieknek klasszis csapatuk van, abszolút esélyesek a Bajnokok Ligája megnyerésére. A Schalke már tavaly is ott lihegett a bajorok nyomában, sokat várok tőlük. A Bréma és a Stuttgart jól erősített, mindkét csapat dobogóra pályázik. A Leverkusen, Hamburg, Hertha trióból is ott lesz valamelyik együttes az éremért csatázók között. A gólkirályi címért Lukas Podolski indul a legnagyobb eséllyel harcba, jó formájából a válogatott is sokat profitálhat. A Konföderációs Kupán megmutattuk, mindenki ellen van esélyünk. Jövőre a vébén ennél többre lesz szükség: mindenkit le kell győznünk! Ehhez viszont színvonalas, jó bajnokság kell!”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!