Hírek

2005.06.21. 00:00

Kátyúban a bankbiztonság

A bankszövetség szakembere szerint biztonságosak a hazai pénzintézetek. Az őrző-védők országos vezetője viszont úgy látja, hogy a megrendelők sajnálják a pénzt a legkorszerűbb eszközökre.

Palásti Péter

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Idén a második támadás volt a fiókban. Képünk a tegnapi rablás után készült.
[/caption]Vörösmarty Mihály, a Személy- és Vagyonőr Kamara országos elnöke tőlünk értesült arról, hogy a biztonsági alkalmazottak egyike hétfő délelőtt a K&H Bank egyik budapesti fiókjában nem őrizte, hanem elrabolta a rá bízott pénzes zsákokat. Azonnal elismerte, hogy ez az eset rendkívül kínos a szakmának. Emlékezete szerint még nem volt példa arra, hogy hasonló munkakörű ember maga váljon elkövetővé. Korábban legfeljebb csak tippadóként vettek részt a bűncselekmények előkészítésében vagy falaztak a rablóknak.

Ez az eset rávilágít arra, hogy a pályaalkalmassági vizsgálatokat sokkal jobban meg kell szigorítani, hiszen egészen más követelményeknek kell megfelelnie egy fatelep éjjeliőrének, mint annak, aki a bankok millióit őrzi. A kamara elnöke szólt arról is, hogy sok megbízó olyan cégeket részesít előnyben, amelyek nem megfelelő embereket alkalmaznak. Több helyen még mindig olyan biztonsági rendszereket használnak, amelyek kiválasztásánál az a legfontosabb szempont, hogy olcsó legyen. Pedig a legtragikusabb móri rablás után komoly szándékkal készültek arra a pénzintézetek, hogy lényegesen javítják a bankok biztonságát is. Ezzel kapcsolatban Vörösmarty Mihály úgy fogalmazott, hogy meglátása szerint kátyúba került a jó szándék szekere, méghozzá alapvetően a pénzhiány miatt. Túlzottan sokba kerülne, ráadásul az sem tisztázott, hogy ki fizesse.

Másként értékeli a helyzetet Polgárdi Judit, a bankszövetség biztonsági tanácsadója. Álláspontja szerint nem igaz, hogy elakadt volna a hatékonyabb védekezés kialakítására meghirdetett folyamat. Igaz ugyan, hogy ezt a móri bankrablás után határozták el, de abban mindenki egyetért, hogy az ahhoz hasonló mészárlás soha, sehol nem lenne kivédhető. Ennek ellenére a magyar pénzintézetek biztonságosak, hiszen a csaknem háromezer fiókból csupán harmincnégyet támadtak meg tavaly, és mindössze tizenhét esetben tudtak zsákmányukkal együtt távozni a bűnözők. Nemzetközi összehasonlításban a középmezőnyben vagyunk, de azt nem árulják el, hogy mennyit költenek bankbiztonságra. Azt meg főleg nem, hogy mire.

Rigó Erik, a tatai D’erik Nyomozó Iroda vezetője szerint vannak humánus módszerek, de a megrendelők többsége sajnálja rá a pénzt. Pedig egy nehézködgép pillanatok alatt átláthatatlanná teszi a légteret, s garantáltan meghiúsítja a rablást. Igaz, hatszázezer forint az ára és csak egyszer használható. Volna viszont lehetőség az úgynevezett ügyfélszelektáló kártyák alkalmazására, bár ezek is eltulajdoníthatók, illetve hamisíthatók. Véleménye szerint a megelőzést jobban segítené a jó minőségű kamerák jó helyre való felszerelése, és azok folyamatos figyelése. Persze ha biztonsági ember a tettes, mint hétfőn, akkor semmilyen műszaki berendezés nem akadályozhatja meg a bűncselekményt. Az csak a vagyonőrök megfelelő kiválasztásával lenne lehetséges, de ennek ma még nincs egységes gyakorlata. Cége válogatja, hogy a jelentkezőktől az erkölcsi bizonyítvány, a korábbi munkahelyek felsorolása és a vagyonőr-igazolvány, illetve a kamarai tagság bemutatása mellett mit követelnek meg.

Palásti Péter Idén a második támadás volt a fiókban. Képünk a tegnapi rablás után készült. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!