Hírek

2005.06.25. 00:00

Békásmegyer: bringára fel!

A békásmegyeri HÉV–en utazó család egy héttel előbb indul nyaralni, hogy elkerülje a legújabb fővárosi káoszt. Mások a kerékpárjukban bíznak. A Reggel a felújítás előtti utolsó napon szállt fel a vonatra.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="265"] Ma reggeltől kezdődnek a munkák a szentendrei HÉV vonalán. Ez Békásmegyeren több tízezer embernek hétfőtől okoz majd gondot.
[/caption]– Nagyon félek. Nem tudom mennyi idő alatt érek majd be az Astoriához. Ott osztom a szórólapokat. Nem késhetek. Ráadásul ezzel a hatalmas batyuval a hátamon fel sem férek majd a pótlóbuszra – mutat aggodalmasan óriási hátizsákjára Demeter András a békásmegyei HÉV-megállóban. Majd rohan is tovább a beérkező szerelvényhez. Ekkora csomaggal így is nehéz helyet találnia. A vonaton biciklik, babakocsik, közöttük munkába siető fiatalok, gyerekükkel felrakodva vásárolni induló anyukák préselődnek egymáshoz.

A hangosbemondó állomásonként figyelmeztet a vészesen közeledő káoszra. Persze csak magyarul. Az elsőre még kellemesnek tűnő női hang azt ajánlja, aki teheti, szálljon át a Margit hídnál a 4-es vagy a 6-os villamosra. Az utasok nem várják meg a javasolt megállót, a többség az Árpád-hídnál metróra vált. – Te miért nem szállsz le? – szól vissza hasonló korú utastársához a HÉV lépcsőjéről egy ősz hajú, rövid nadrágos férfi. – Ma még elmegyek a Margit-hídig, így villamossal viszonylag gyorsan eljutok a Blahára. De holnaptól már én is a kék metró, piros metró kerülőre kényszerülök – harsogja, de az ajtó a szerelvénybe rekeszti szavait.

Mintha a körülötte nyomorgó emberek csak erre vártak volna. A lehetséges útvonalakat kezdik sorolni a gyakorlott utazók a kevésbé felkészülteknek. Kiderül, hogy a H1 jelzésű pótlóbusz a Batthyány térre, a H2 az Árpád-hídi metróállomásra viszi majd az utasokat. Már akik felszállnak rá. És akik ismerik ezeket a vadonatúj járatokat. – Én inkább előveszem a kerékpárt, fel nem ülök a fülledt, zsúfolt HÉV-pótlóra. Nézd, mekkora a forgalom, pedig most még jár a HÉV! Mi lesz itt hétfőtől reggelenként és délután négy-öt óra tájban? – mutat az ablakon át a félig felbontott Árpád fejedelem úton egymás mögött araszoló autókra a csinos, fekete hajú aszszony. Ez a látvány a Római parttól egészen a Batthyány térig kísért. Minden sáv telített, métereket haladnak előre tízpercenként a láthatóan a béketűrés határán egyensúlyozó autósok. Nem kivétel a HÉV-pótló buszok számára sárgával felfestett  sáv sem, ott is félelmetesen sűrű a tömeg.

Bár a BRFK azt ígéri, szombattól megbüntetik a Volvók számára fenntartott területre betolakodó sofőröket. Motoros és autós járőrök figyelnek majd a szabálytalankodókra. Maximum tízezer forintos helyszíni bírsággal vagy súlyos esetben feljelentéssel büntethetik őket. Egészen augusztus negyedikéig, a HÉV-felújítás befejezéséig. Közben befut a szerelvény a Batthyány térre, ahol már ostromállapot van. A gépek felsorakoztak a lehúzott rolójú büfék elé. A beton járólapokat megbontották, a munkások már gyülekeznek az állomás körül. Pénteken tizenöt perc alatt jutottunk el Békásmegyerről a Batthyány térre a reggeli csúcs idején. Mától ez az idő megsokszorozódik.

Lenne rövidebb út is, de a közlekedési vállalat szerint ott nem jó a metrójegy

Feleslegesen kényszeríti kerülőútra és többletkiadásra az óbudai utasokat a BKV. A 2-es metró felújítása miatt a Batthyány téren nem áll meg a metró. Akik itt szállnak át a metróra, azokat a 11M jelzésű pótlóbusz viszi a Moszkva térre, a következő működő állomásra. Ez a pótlóbusz azonban elakadhat a dugóban, ráadásul felesleges kerülőt tesz. Igaz, legalább nem kell rá külön jegyet lyukasztani, elég felmutatni a HÉV-jegyet az ellenőrnek. Van azonban egy sokkal gyorsabb közlekedési kapcsolat, ám erről mintha megfeledkezett volna a BKV. Felesleges elmenni a HÉV-vel a Batthyány térig, és onnan buszozni, hiszen a zöld vonat megáll a Margit-hídnál. Ott fel lehet szállni a 4-es és a 6-os villamosra, amely zártpályás, tehát garantáltan nem kerül dugóba. Csakhogy külön jegyet kell rá lyukasztani, mert az ellenőrök nem fogadják el a HÉV-en érvényesítettet. Az óbudaiaknak jobb lesz vigyázniuk a blicceléssel, mivel újabban a villamosokon is felbukkannak a piros karszalagosok. Alkalmanként akár négyesével is jöhetnek. A BKV szerint aki a Margit-hídnál száll át a villamosra, az megszakítja a korábbi utazást. Márpedig minden új utazásnál új jegyet kell érvényesíteni - közölte a kommunikációs osztály. Hozzátették, hogy a HÉV jegy eddig sem volt érvényes a metróra. Arra már nem tudtak magyarázatot adni, hogy miért kell az eddigi kettő helyett három jegyet felhasználni. Aki 160 forinttal olcsóbban szeretné megúszni az utazást, annak marad a hosszabb és kényelmetlenebb buszozás a Batthyányiról. Július 1-től pedig még ennél is többe kerül az ésszerűbb átszállás. A jegyért akkor már 170 forintot kell fizetni.

Megkérdeztük...

Kanizsai Nagy Tünde

Szörnyű, ami most itt folyik. Még szerencse, hogy a közelben dolgozom, így tudok biciklivel közlekedni. Ha messzebbre megyek, akkor én se kerülhetem el a dugókat és a pótlóbuszokat. Miért nem lehet kizárólag éjjel utat javítani?

Gergely Zoltán

Kerékpárral fogok nyáron közlekedni, amikor csak tudok. Nem akarok órákkal előbb elindulni otthonról, hogy a dugóban kecmergő buszokkal időben odaérjek valahová. Még szerencse, hogy már nem kell iskolába járni. Akkor rákényszerülnék a BKV–ra.

Krommer Zsoltné

Fél hatkor kelek, hogy időben beérjek a munkába az Aquincumhoz. Hétfőtől egy órával korábban kell elindulnom. Aztán tizennégy óra munka után ugyanaz a dugó és kényelmetlenség vár rám, mint reggel. Autóm, biciklim nincs. Mit tehetnék, buszozok.

a metró. Akik itt szállnak át a metróra, azokat a 11M jelzésű pótlóbusz viszi a Moszkva térre, a következő működő állomásra. Ez a pótlóbusz azonban elakadhat a dugóban, ráadásul felesleges kerülőt tesz. Igaz, legalább nem kell rá külön jegyet lyukasztani, elég felmutatni a HÉV-jegyet az ellenőrnek. Van azonban egy sokkal gyorsabb közlekedési kapcsolat, ám erről mintha megfeledkezett volna a BKV.

Felesleges elmenni a HÉV-vel a Batthyány térig, és onnan buszozni, hiszen a zöld vonat megáll a Margit-hídnál. Ott fel lehet szállni a 4-es és a 6-os villamosra, amely zártpályás, tehát garantáltan nem kerül dugóba. Csakhogy külön jegyet kell rá lyukasztani, mert az ellenőrök nem fogadják el a HÉV-en érvényesítettet.

Az óbudaiaknak jobb lesz vigyázniuk a blicceléssel, mivel újabban a villamosokon is felbukkannak a piros karszalagosok. Alkalmanként akár négyesével is jöhetnek.

A BKV szerint aki a Margit-hídnál száll át a villamosra, az megszakítja a korábbi utazást. Márpedig minden új utazásnál új jegyet kell érvényesíteni - közölte a kommunikációs osztály. Hozzátették, hogy a HÉV jegy eddig sem volt érvényes a metróra.

Arra már nem tudtak magyarázatot adni, hogy miért kell az eddigi kettő helyett három jegyet felhasználni. Aki 160 forinttal olcsóbban szeretné megúszni az utazást, annak marad a hosszabb és kényelmetlenebb buszozás a Batthyányiról.

Július 1-től pedig még ennél is többe kerül az ésszerűbb átszállás. A jegyért akkor már 170 forintot kell fizetni. Megkérdeztük... Kanizsai Nagy Tünde

Szörnyű, ami most itt folyik. Még szerencse, hogy a közelben dolgozom, így tudok biciklivel közlekedni. Ha messzebbre megyek, akkor én se kerülhetem el a dugókat és a pótlóbuszokat. Miért nem lehet kizárólag éjjel utat javítani?

Gergely Zoltán

Kerékpárral fogok nyáron közlekedni, amikor csak tudok. Nem akarok órákkal előbb elindulni otthonról, hogy a dugóban kecmergő buszokkal időben odaérjek valahová. Még szerencse, hogy már nem kell iskolába járni. Akkor rákényszerülnék a BKV–ra.

Krommer Zsoltné

Fél hatkor kelek, hogy időben beérjek a munkába az Aquincumhoz. Hétfőtől egy órával korábban kell elindulnom. Aztán tizennégy óra munka után ugyanaz a dugó és kényelmetlenség vár rám, mint reggel. Autóm, biciklim nincs. Mit tehetnék, buszozok. Ma reggeltől kezdődnek a munkák a szentendrei HÉV vonalán. Ez Békásmegyeren több tízezer embernek hétfőtől okoz majd gondot. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!