Hírek

2005.06.23. 00:00

Aranyhal a Nagykörúton

Ha rosszkedvünk van, legjobb gyógymód egy kiadós séta. A nagyvárosban is akad elég látnivaló. Mi lett egy régi, szép házból, egy csúnya új építkezésból? Egy hajdani kedves sörözőből?

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="150"] A valamikori Vörös Csillag filmszínház helyén ma ötcsillagos luxusszálloda várja a jópénzű turistákat
[/caption]Fehéren és rózsaszínűen simul talpunk alá a díszesen burkolt Király utca. Nemrég még a felújítást ünnepelték itt nagy csinnadrattával - hamarosan a javításokat kellene egy kisebbel. Az utcával együtt lassacskán a házak is új ruhát öltenek. Némelyiken szinte még mészszagú a vakolat. A 11. szám homlokzatán sárga gipszstukkók képében pufók angyalok reggeliznek. Kár, hogy alattuk közönséges kék-fehéren harsogja a tábla: diszkont. Egy hasonló cégérnek néhány lépéssel odébb már történelmi értéke van. Az Ezermester Budapesti Kereskedelmi Leányvállalat Központ nevét valamiért nem sodorta el a rendszerváltás. Mellette a cím: Majakovszkij utca 15.

Csámborgunk végig a zsidónegyeden! A Holló utcai ablakpárkányokon galambok tollászkodnak. Hozzászoktak a gépek robajához, amelyek tizenkét méter mélyre ástak a mélygarázsoknak. Az egyik a Gozsdu Udvar alatt lesz. A Holló 11-ben egy éve dózerolták le az Ezüstműves Házat. Szecessziós csodája hűlt helyén most látványterv mutatja: itt épül a geotermikusan fűtött kocka.

[caption id="" align="alignright" width="204"] Egykor kultikus hely volt a söröző
[/caption]Flőrich cukrászda, Dob utca. Idős házaspár kávézik a koradélutáni félhomályban. Izraelben élő angolok. – Fontosak a gyökerek – mondja Rebecca Hames. – Ha Európába jövünk, minden nagyváros zsidónegyedében körülnézünk. – Kár, hogy ideépítik a régi szép házak közé az újakat – sóhajt a férfi, Alan. – Meg kellene hagyni az egységes arculatot. A Zsinagógában jártak. Gyönyörű minden, a holokauszt-múzeum igazán megrázó élmény, mondják. Hanem jómodorból nem vizsgáztunk náluk fényesen. – Csak egy icipicit kellene másképp – javasolják udvariasan. – Oda lehet adni azt a belépőjegyet kedvesebben is. Ugyanannyiba kerül, nem igaz?

Nagykörút. Kirakatnézegetés, fagylaltnyalás. A hajdani Erzsébet sörözőben muszáj körülnézni. Itt vedeltük valamikor a higított sört a kánikulában, és ettük a tatárbifszteket, alig bírtunk utána hazatámolyogni. Törzshelyünket fehér-bordó terítős egyenétteremmé gyúrták át. Csak a sziklamedence nyújt némi varázst. Három kövérkés aranyhal úszkál benne. Pottyan a pénz, hátha szerencsét hoz.  A legdundibb hal naivul utánaveti magát. Amikor rájön, hogy nem eledelt kapott, sértődötten úszik be a szikla alá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!