Hírek

2005.05.19. 00:00

Nem született döntés az elnökválasztásról

BAMA

A parlament ügyrendi bizottsága tegnap nem hozott határozatot az államfőválasztás eljárási szabályairól. Mandur László az Országgyűlés alelnöke arról kért állásfoglalást, hogy a harmadik fordulóban az érvényes szavazatok megoszlása alapján kell-e az eredményt megállapítani, vagy az érvénytelen szavazatokat is figyelembe kell venni. Döntést kért arról is, hogy ha a harmadik fordulóban szavazategyenlőség alakul ki két jelölt esetén, csak a harmadik kört kell-e megismételni.

A felkérésre Csiha Judit MSZP-s bizottsági elnök és a fideszes Salamon László alelnök fogalmazott meg javaslatot. A szavazásnál egyik vélemény sem kapta meg a szükséges többséget. Abban egyetértés volt, hogy ha a harmadik fordulóban nem születne döntés az államfő személyéről, például szavazategyenlőség miatti eredménytelenség miatt, akkor az egész procedúrát meg kell ismételni.

Dávid Ibolya (MDF) azt képviselte: a harmadik forduló csak akkor lehet eredményes, ha a Ház határozatképes volt a döntésnél, azaz az alkotmány általános érvényű megfogalmazása szerint a képviselők több mint fele jelen volt. Ezzel szemben a többi bizottsági tag szerint itt nem kell teljesíteni ezt a feltételt, a szavazásban részt vevők számától függetlenül születhet határozat. Dávid Ibolya javasolta, hogy kérjék az Alkotmánybíróság értelmezését az ügyben, de ezt a testület többi tagja nem támogatta. Azzal érveltek egyebek között, hogy a jogalkotó nem véletlenül használta a „tekintet nélkül a szavazásban részt vevők számára” kitételt az államfőválasztás harmadik körére vonatkozó eredménymegállapítással összefüggésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!