Hírek

2005.02.12. 00:00

Meglelték a boldogság titkát

A házasok általában elégedettebbek, mint az egyedül élők – állapították meg amerikai szakértők. Felfedezték, hogy az idősebbek ritkábban szomorkodnak, a tévézés pedig boldogtalanná tesz.

Farkas C.–Németh Zs.

Amerikai pszichológusok az 1980-as évektől kutatják, mi teszi az embert boldoggá. Arra a következtetésre jutottak, hogy az anyagi jólét csak kismértékben fokozza az elégedettségérzetet.

Az idősebbek boldogabban nyilatkoztak az életükről, mint az ifjabb nemzedék. A felmérések szerint a 20–24 évesek havonta 3-4 napot, a 65–74 évesek viszont csak 2-3 napot szomorkodnak.

Bár a házasok boldogabbnak vallották magukat, mint az egyedülállók, a kutatók szerint nem bizonyosodott be, hogy a házasságtól lettek azok.
A tévézést vizsgálva rájöttek, hogy aki naponta 2-3 órán át nézi a képernyőt, elkeseredettebb, mint az, aki kevés időt tölt ezzel. A boldogságot meghatározó legfontosabb tényezőnek végül az emberi kapcsolatok bizonyultak.

A kutatás részleteiről itt olvashat!

Nyolc lépés az elégedett élet érdekében

1. Számolja a boldog perceket Írjon le öt dolgot, ami az elmúlt napokban elégedettséggel töltötte el. Ismételje ezt meg minden héten.

2. Tegyen szívességet Legyen kedves másokkal, akár a barátokról, akár idegenekről van szó.

3. Örüljön az életnek Figyelje meg a boldog percek csodáit. Raktározza el lelkében a pillanatnyi örömöket, amelyekre visszagondolhat, ha boldogtalannak érzi magát.

4. Legyen hálás segítőinek Ha van valaki, akinek hálával tartozik, mert az életben bármilyen segítséget nyújtott önnek, köszönje meg neki.

5. Bocsásson meg Aki képtelen a megbocsátásra, állandóan gyötrődik. A megbocsátás begyógyítja a régi sebeket és lelki békét teremt.

6. Fordítson időt szeretteire Az anyagi javak, a munkahelyi sikerek, az egészség nagyon fontos. Igazán boldoggá azonban a jó személyes kapcsolatok teszik az életet.

7. Törődjön a testével Az elegendő alvás, mozgás és nevetés rövid időn belül javítja a kedélyállapotot.

8. Küzdjön a stressz ellen Ha gondjai vannak, mondogassa azt: „túl kell tennem rajta magam”, „ez csak erősebbé tesz”, „nem fog ki rajtam”.

Fogalmazzuk meg céljainkat, és tegyünk is értük!

Kormos Zsuzsanna pszichológus:

A boldogsághoz vezető úton szükség lehet arra, hogy jobban megismerjük önmagunkat. Tudnunk kell, vannak-e tartalék energiáink, mely tulajdonságunkat érdemes erősíteni, mi akadályoz minket abban, hogy valamit elérjünk az életben. Foglalkozzunk többet magunkkal, fogalmazzuk meg céljainkat. Ez azonban még nem elég. Akkor lehetünk igazán elégedettek, ha tudjuk, mit akarunk, milyen lépéseket kell tennünk felé, és ha mindent megpróbálunk annak érdekében, hogy vágyaink valóra váljanak.

Mérje meg saját boldogságszintjét!

Mennyire boldog? Ennek megállapításában az alábbi kis teszt a segítségére lesz. Edward Diener, az illinoisi egyetem pszichológusa 1980-ban állította össze az elégedettségi skálát. Olvassa el az öt állítást, aztán 1-től 7-ig osztályozza igazságtartalmukat. (1: egyáltalán nem igaz, 7: tökéletesen igaz)

1. Az életem megközelíti az eszményit.

2. Kitűnőek az életkörülményeim.

3. Elégedett vagyok az életemmel.

4. Sosem feledkeztem meg a fontosabb dolgokról, amelyeket el akartam érni.

5. Ha újra kezdhetném az életemet, szinte mindent ugyanúgy csinálnék.

Értékelés:

31–35: Különösen elégedett az életével

26–30: Nagyon elégedett

21–25: Közepesen elégedett

15–20: Közömbös állapot

10–14: Elégedetlen

5–9: Különösen elégedetlen

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!