Hírek

2005.02.22. 07:37

Járait nem korlátozza a határidő

H. K. J.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa tegnap 9 százalékról 8,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A testület döntésében még nem vettek részt a kormány által javasolt új tagok, akiknek kinevezési időpontja ma még kétséges.

– A jegybanktörvény módosítása óta a kormányfőnek van javaslattételi, a bankelnöknek véleményezési joga – mondta Bod Péter Ákos egyetemi tanár, az MNB volt elnöke. Ez a véleményezési jog nem egyenértékű a vétójoggal. A miniszterelnök akkor is felterjesztheti kinevezésre jelöltjeit a köztársasági elnökhöz, ha az MNB elnöke, Járai Zsigmond nem ért vele egyet. A jelenlegi helyzetben is ez történt. Viszont a köztársasági elnökhöz csak a kormányfő írásos kinevezési előterjesztése érkezett meg, az MNB-elnöké nem. Mindez azért, mert a miniszterelnök az új tagok nyilvános bejelentése előtt egy órával tájékoztatta Járai Zsigmondot a javaslatairól, aki erre –  az idő rövidsége miatt – csak szóban mondhatta el álláspontját a jelöltekről. Bod Péter Ákos valószínűsítette, hogy az államfő az írásos bankelnöki véleményt hiányolta a kinevezéshez. Amennyiben ez megszületik, akkor nem lehet akadálya a kinevezések aláírásának.

– A jegybank elnökének nem írja elő a törvény, mennyi időn belül kell írásba foglalnia véleményét – mondta Hargitai János, európai szakjogász. – Ilyen esetben az érintett közjogi méltóságokat – például bankelnök – együttműködési kötelezettség terheli. Így érhető el, hogy ésszerű határidőn belül készülhessen el az írásos szakvélemény. Ez lehet két-három nap, de két-három hónap is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!