Hírek

2005.01.24. 00:00

Még folyik a nyomozás paprikaügyben

Szemán L.

[caption id="" align="alignleft" width="249"] A tányérban már nem derül ki, hogy perui és brazil paprika is van benne
[/caption]Tényfeltárás folyik a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Gazdaságvédelmi Főosztályán a paprikabotrány kapcsán. – Folytatódnak a tanúkihallgatások és a szekértői vélemények elelmzése – tudtuk meg Horváczy Emesétől, az NNI szóvivőjétől.

A botrány kirobbanása után az ÁNTSZ 48 esetben talált mérget, afletoxint és ochetroxint különböző paprikaőrleményekben. A rendőrség a Szegedi Paprika Rt. és a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. 3-3 vezető beosztású tisztségviselőjét gyanúsította meg bűncselekmény elkövetésével. A szegedieket fogyasztó megtévesztésével gyanúsítják. Az eddigi adatok szerint 2004. január 5. és október 29. között a cég Rózsa, Édesnemes, Csemege és Különleges elnevezésű őrleményeinek jelentős hányada perui, brazil és spanyol paprikából készült. Viszont az rt. Szegedi paprika, Kiváló Magyar Élelmiszer és Magyar Termék Nagydíj megjelöléssel hozta forgalomba. Bár a termékek nem tartalmaztak mérget, ám a rendőrség szerint megtévesztették a fogyasztókat, akik magyarnak hihették a külföldi paprikát. A vezetőket ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaéléssel gyanúsítják. Az rt. vezetői forgalomba hoztak olyan spanyol paprikával kevert őrleményt, amiről tudták, hogy mérgező anyagot tartalmaz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!