Hírek

2005.01.15. 09:16

Lezárják Kecskés Zoltán ügyét

Riskó Márton

Nem vizsgálnak C mintát Kecskés Zoltán ügyében, így a Magyar Súlyemelő Szövetségnek nincs több lehetősége megvédeni az athéni olimpián doppingvétséget elkövető sportolót.

A nemzetközi szövetség (IWF) korábban bizonyos feltételekkel engedélyezte az újabb minta vizsgálatát. A kölni laboratóriumot kérték fel az ellenőrzésre, a németek el is vállalták a feladatot, most mégis visszamondták a felkérést. A döntést négy pontban indokolták. Az A és a B  minta vizsgálata a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) szakembereinek felügyelete mellett zajlott, ezért a szabályok szerint nincs szükség további ellenőrzésre.

A második pont szerint meg-kérdőjelezhető a minta tárolásának és szállításának módja, s egyébként is csak az A  és B próba lehet bizonyító erejű. Attól is tartottak a kölni laboratóriumban, hogy az eltelt négy hónap alatt a mintában különböző bakteriológiai folyamatok zajlottak le, amelyek hatására a tiltott szer (oxandrolon) kimutathatlan mennyiségre sökkenhetett.

– Nincs mit tenni, a bizonyításra és rendelkezésre álló kapuk mindegyike bezárult előttünk – mondta Dolovai Tamás, az MSSZ elnöke.
Kecskés Zoltán úgy nyilatkozott, hogy mindenképen el szeretné érni a C minta vizsgálatát. Amennyiben ez nem sikerül, polgári peres útra tereli az ügyet. Ha az Athénban doppingvétséget elkövető három magyar súlyemelő mindegyikének, Kecskés Zoltánnak, Gyurkovics Ferencnek és Kovács Zoltánnak is felfüggesztik a versenyzői jogát, akkor még az is elképzelhető, hogy a magyarokat egy évre eltiltják a nemzetközi versenyektől. Dolovai szerint pénzhiány miatt amúgy sem biztos, hogy
el tudnak utazni a viadalokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!