Hírek

2005.01.21. 00:00

Keresztül Magyarországon

BAMA

Szolnok RONGÁLÓK
A könyvlopás is bűnnek számít. Évente sok százezer forintos kárt okoznak a könyvrongálók és -tolvajok a megyei könyvtárak többségében. Az elkövetők rendszerint saját célra csonkítják meg a kiadványokat, de előfordulnak megrendelésre dolgozó profi tolvajok is. Erről számoltak be az intézmények vezetői. (szpa)

Székesfehérvár KÖZLEKEDÉS
Újabb 620 millió eurót különített el az Európai Bizottság az Európai Unió tagországain keresztül húzódó, úgynevezett transzeurópai közlekedési hálózatok építésére, illetve ezekkel kapcsolatos tanulmányok készítésére. A Brüsszelben bejelentett összeg több mint 65 százalékát vasúti tervezetekre, további húsz százalékát pedig újító jellegű közlekedési projektekre szánja az EU végrehajtó szerve. (szpa)

Szeged EGYMILLIÁRD
Közel egymilliárd forint támogatást nyert a szegedi tudományegyetem a gazdasági tárca jelentős részben EU-forrásból megvalósuló Alkalmazott Kutatás-fejlesztési Program pályázatán. Ezt Buzás Norbert, a felsőoktatási intézmény innovációs igazgatója közölte. (szpa)

Debrecen KÖZMUNKA
Az ország eddigi legnagyobb közmunkaprogramja fejeződött be tavaly novemberben két észak-alföldi megyében. Ha pénteken a hajdú-bihari közgyűlés jóváhagyja, egy még nagyobb programot szeretne elindítani a megyei önkormányzat – jelentette be kedden Gyula Ferencné, a megyei közgyűlés alelnöke. (szpa)

Kunszentmiklós CSATORNA
A kunszentmiklósi csatornaépítés két és fél milliárdos beruházásához 250 millió forint önerő lenne szükséges. Ebből 130 milliót az önkormányzat vállal magára. A fennmaradó 120 millió forintot a lakosságnak kellene kifizetni. Ennek kapcsán hívott össze az önkormányzat lakossági fórumot. (szpa)

Pécs ÚJ BÉRLŐ
A Skála még ebben az évben megszünteti vidéki egységeit. Kiss István, a Skála Divatház Rt. vezérigazgatója a pécsi áruházról elmondta: a Skála Divatház augusztus 31-én megszünteti a bérleti viszonyt az ingatlantulajdonos Skála Ingatlan Rt.-vel, szeptembertől új bérlőt keres. Lapunk azon értesülését, amely szerint az új bérlő kínai cég lenne, Kiss István sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. (nysz)

Szarvas ADÓ
Aláírásgyűjtésbe kezdett a Szarvasi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület a január 1-jétől bevezetett helyi építményadó visszavonása érdekében. Szerintük a korábbi kommunális adó helyébe lépő új adónem éppen a régi, nagyméretű családi házakban lakó nyugdíjasokat sújtja. (j)

Miskolc SZAVAZÁS
Internetes szavazást szerveztek az Európa Kulturális Fővárosa cím hivatalos honlapján: www.kultur2010.de. A tíz jelentkező magyar város közül a tegnapi részeredmény szerint Miskolc kiemelkedően az első 10136 szavazattal. Debrecen a második 4496 vokssal, Budapest a harmadik 902-vel. A legkevesebb, 12 szavazatot Kaposvár kapta. (szpa)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!