Hírek

2005.01.15. 09:35

Havi ötszázzal lesz drágább

Január 15-től a háztartások fogyasztásától függően 4,5–8 százalékkal emelkedik a gáz ára. Nem kell arra számítani, hogy januárban minden háztartásban megjelennek a mérőóra-leolvasók.

Bán Károly

A háztartások kétharmadában csupán 4,5 százalékkal lesz magasabb a gázszámla, mert a lakosság 67 százalékának éves fogyasztása nem éri el az 1500 köbmétert. A családok egynegyede 1500 köbméternél többet, de há-romezernél kevesebb gázt használ el, számukra – változatlan fogyasztás mellett – 6 százalék lesz a drágulás.

Az ennél is többet fogyasztóknak 8 százalékos lesz az áremelkedés. A különbség a kormány ellentételezési rendszeréből adódik. Minél több gázt fogyaszt egy háztartás, annál szerényebb mértékű állami árkiegészítésre számíthat.

A költségvetés még így is nagyvonalú volt a háromezer köbméternél többet fogyasztókkal szemben, hiszen ezek a háztartások korábban semmilyen árkiegészítést nem kaptak. Az idei áremelést követően viszont ők is részesülnek a támogatásból, igaz, csak háromezer köbméteres fogyasztásig, az e fölötti részre nem jár támogatás.

A háztartások többségében havi 500 forinttal kell majd többet fizetni a gázért, egynegyedében 1700 forinttal lesz magasabb a havi számla összege.

Arra nem kell számítanunk, hogy januárban minden háztartásban megjelennek a mérőóra-leolvasók. A fővárosban ugyanis a lakosság többségénél évente csak egyszer olvassák le  az órát, egy részénél negyedévente.

S van már lehetőség arra is, hogy a fogyasztó havonta egyszer bediktálja a mérőóra álllását. Nem árt azonban tudni, hogy az új árat csak a leolvasást követő időszakra számolják el. Hiába lép tehát életbe mától az új díjszabás, ha valakinél csupán a hónap végén ellenőrzik a mérő-
óra állását, annál csak ezt követően alkalmazza a szolgáltató
az új árat.

A Fővárosi Gázművek a 20 köbméter/óra teljesítmény alatti mérővel rendelkező ügyfeleinél januárban nem olvassa le a mérőóra állását. Ezeknél a háztartásoknál – az árhatóság, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntése értelmében – megosztással állapítják meg a januári díjat. Vagyis a fogyasztás felére a régi, másik felére már az új árat alkalmazzák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!