Hírek

2005.01.05. 00:00

Csalóka értékesítési mód

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete elhatárolódó nyilatkozatot tett a Renault Hungária Kft. idei árközlésével kapcsolatban.

Horváth K. József

Abból ugyanis nem derül ki, hogy a teljes vételáron kívül még regisztrációs díjat és annak áfáját is meg kell fizetnie a vevőnek. Kismartoni Péter, a Renault Hungária Kft. kommunikációs igazgatója megerősítette lapunknak, hogy az általuk forgalmazott autók árlistái januártól a regisztrációs adót nem tartalmazzák. A regisztrációs adó nélküli árakat tüntetik föl azokon a tájékoztató hirdetményeken is, amelyeket a vevő a szalonba lépve a kiállított kocsik mellett meglát.

A Renault és Dacia járművek magyarországi importőre közleményében azzal indokolt, hogy a gépkocsi vásárlása nem jelenti gépiesen annak forgalomba helyezését is. A regisztrációs adót pedig csak a Magyar Köztársaság területén forgalomba helyezendő kocsik után kell megfizetni. Azaz a regisztrációs adó nem képezi a jármű vételárát. Például a Renault Thalia Status metálfénnyel bruttó 2885000 forintos áron látható a cég Róbert Károly körúti szalonjában. A regisztrációs adó pedig 189 ezer forint. Ezt az összeget januártól 25 százalék áfa is terheli. A kocsiért tehát valójában 236 ezer 250 forinttal többet kell fizetni, a végső vételár 3121250 forint. Ehhez jön még a közvetlen forgalomba helyezés néhány tízezer forintos szokásos költsége.

Győző Gábor, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke szerint a Renault Hungária Kft. által bejelentett módszer alkalmas a vásárlók félrevezetésére. Az ügyvezető elnök jelezte, ha valaki külföldön helyezi forgalomba az autót, az a törvény értelmében visszaigényelheti a regisztrációs adót. De természetesen ezt abban az országban, ahol használni akarja, meg kell azt fizetni. A Renault Hungária Kft. döntése előtt nem egyeztetett az egyesülettel, noha a kft. tagvállalata az érdek-képviseleti szervezetnek. Erre jogi kötelezettsége nincs, erkölcsi azonban lett volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!