Hírek

2005.01.19. 00:00

Bandában támadó gyerekek

Vidéken inkább garázdálkodnak, a nagyvárosokban bandákba verődve, szervezetten rabolnak a gyerekek. Budapesten minden napra jut egy bűneset, amit fiatalkorú követ el.

Nagy Eszter Dóra

Továbbra is keresi a rendőrség a háromfős gyerekbanda áldozatait – mondta lapunknak Sas Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

A 14-15 és 16 éves fiúk több rablást is elkövettek a fővárosban. Kettőt a XIII., egyet a IX. kerületben. Ennyit ismertek be. A rendőrség továbbra is keresi azokat, akiket a gyerekek megkárosítottak. A fiúk elsősorban náluk kisebb termetű gyerekeket választottak célpontnak.

Budapesten szinte mindennapra jut egy olyan bűncselekmény, amit fiatalkorúak követnek el. Tegnap egy 14 éves gyerek ellen indult eljárás Kőbányán, mert idősebb társával megpróbáltak feltörni egy autót. Néhány napja zsaroló fiatal lányokat fogtak el Berettyóújfaluban.

Diószegi Gábor, az Országos Rendőr-főkapitányság ifjúságvédelmi előadója szerint a gyermekkorúak, vagyis a 14 év alattiak bűncselekményei közül csak minden harmadik derül ki. Az őrnagy hozzátette: erre a korosztályra nem az emberölések, inkább a súlyos testi sértések jellemzőek.

A városokban inkább bandákba verődnek a gyerekek, zsarolással, fenyegetéssel próbálkoznak. A kisebb településeken pedig garázdálkodnak.

A gyerekbűnözők tudatosabbak felnőtt társaiknál, állítja Diószegi. A szándékosan elkövetett bűncselekmények tettesei gyakran visszaesők, és később, felnőtt korukban is összeütközésbe kerülnek a törvénnyel.

A felelősség elsősorban a családot terheli

A gyermekbűnözés mögött a családi háttért kell nézni – mondta lapunknak Münnich Iván. A kriminálpszichológus szerint azokból, akik a klasszikus értelemben nem normális családban nőnek fel, könnyen elkövetők lehetnek. Általában azokból, akik erőszak áldozatai, vagy a szüleik között megromlott a viszony. Más esetekben a rossz szülői példakép, esetleg bűnözői múlt is befolyásoló lehet. Münnich Iván szerint minél fiatalabb a gyerek, annál érzékenyebb ezekre a hatásokra. A családi háttéren kívül azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gyerekek gyakran egymást utánozzák, illetve azt,

amit a televízióban látnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!