Hírek

2005.01.22. 07:30

A hazudozók esélye egyre csökken

Nemrég Angliában egy új törvény alapján kötelezővé tették, hogy műszeres hazugságvizsgálatnak vessenek alá minden olyan bűnözőt, akit pedofíliával vádolnak.

Matula Judit

Számos országban még a hagyományos hazugságvizsgálat hatásosságát és „erkölcsösségét” vitatják. De hamarosan olyan készülék kerülhet az illetékesek kezébe, amellyel szinte a gondolataink között olvashatnak.

Gondolatolvasó gép? Ez úgy hangzik, mint valami sci-fi, pedig már nincs messze az idő, amikor hétköznapi valóság lesz. Az amerikai védelmi minisztérium nemrégiben ötmillió dolláros megrendelést adott dr. Jennifer Vendemiának, hogy megvalósítsa ötletét. Vendemia aszszony azt állítja, hogy az ő készüléke sokkal megbízhatóbb lesz, mint a jelenleg használt hazugságvizsgáló készülék, a poligráf. A poligráf a vizsgált személyre helyezett érzékelőivel a szívverés, a vérnyomás, a légzés és a verejtékezés változásait jelzi, miközben kérdéseket tesznek fel a gyanúsítottnak.

Az amerikai tudósnő által kitalált rendszer viszont az agyhullámokat tapogatja le az arcon és a koponyán elhelyezett 128 elektróda segítségével. A találmány azon alapszik, hogy az előzetes kísérletek során bebizonyosodott, az agy lassabban közvetíti a hazugságot, mint az igazságot, és ez az agyhullámok hosszával mérhető. A készülék egyetlen másodperc alatt „lefordítja” az agyban keletkező gondolatokat, tehát a vizsgált személy éppen csak meghallja a neki feltett kérdést, meg sem kell szólalnia, a fejéből máris „jön” a válasz. Az új technika, melynek gyakorlati bevezetése azért még odébb van, az ígéretek szerint 94-100 százalékos biztonsággal fogja kifürkészni gondolatainkat.

Működési alapelvek

A hazugságvizsgáló azon az elven működik, hogy amikor hazudunk, a stressz különböző tüneteit mutatjuk. A készülék három részből áll:

1. A légzés gyorsaságát mérő műszer.

2. A verejtékezést érzékelő műszer a bőr elektromos ellenállásának változása alapján.

3. A karon elhelyezett vérnyomásmérő.

A három műszer által mért adatok grafikai görbék formájában válnak láthatóvá.

Matula Judit -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!