Hírek

2004.12.20. 00:00

Pauline Stam elégedett munkatársaival

Miközben a hazai dohánypiac vezető cégét irányítja Pauline Stam, férje biztosítja a családi háttér nyugalmát. A BAT Hungary ügyvezető igazgatónője nagyon szeret nálunk dolgozni. Gyönyörű, izgalmas városnak tartja Budapestet.

Teszler Vendel

[caption id="" align="alignleft" width="89"] A holland ügyvezető igazgatónő egy esztendeje irányítja a British American Tobacco magyar vállalatát
[/caption]Az 1902-ben alapított British American Tobacco a világ második legnagyobb dohányipari csoportja. A BAT 14,6 százalékos világpiaci részesedéssel rendelkezik a világ dohányipari piacán. A vállalat az egykori szocialista országok közül 1992-ben Magyarországon jelent meg először. Megvásárlása után a brit óriáscég fokozatosan felújította és átalakította a Pécsi Dohánygyárat. Három éve, 2001-ben vezette be a saját közvetlen értékesítési rendszerét. A magyarországi piacvezető dohányvállalat közel 900 főt foglalkoztat hazánkban.

– Dohányzik?
– Igen. Tizennyolc évesen szoktam rá.
– Kevés nő tudhat önnél többet a dohányiparról.
– Tizenöt éve vagyok a szakmában. A legtöbb időt nyugat-európai vállalatainknál töltöttem. Többek között éltem Párizsban, de dolgoztam az egykori Jugoszláviában, valamint Görögországban is. Most pedig itt vagyok önöknél.
– Milyen nálunk?
– Magyarország érdekes, szép ország. Sokáig laktam a zsúfolt Amszterdamban. Itt minden tágas, sok a zöld terület. Budapest gyönyörű, izgalmas város. Rengeteg a hangulatos étterem, a színház. Nem csak én, a gyerekeim is jól érzik itt magukat. Ami létfontosságú, hisz csak így tudom nyugodtan végezni a munkámat.

– A férjének is sikerült állást találnia?
– Igen, s nagyon boldog. Hivatásos apa. Ő gondoskodik a gyermekeinkről. Iskolába viszi őket, velük van, amíg én dolgozom.
– Mennyiben vagyunk mások mi magyarok?
– A holland és a magyar emberekben számos a közös vonás. Van valami hasonlóan cinikus a humorunkban, s kedvesebbek vagyunk az európai átlagnál. Amit meg kellett szoknom, hogy a kollégáim nem mindig mernek közvetlenek lenni. A magyarok kicsit szomorkásak, hajlamosak befelé fordulni. Először azt hittem, hogy nem lesznek elég lelkesek. Ezzel szemben azt tapasztaltam, hogy amikor meg kell csinálni valamit, abban mindenki százszázalékosan részt vesz és ahogy itt mondják „odateszi magát”.
– Jó hallgatni a dicséretet.
– Lenyűgöző a magyar kollégáim elhivatottsága. Nyitottak a változásokra, magas szakmai színvonalon teljesítenek. Sok nyugati fiatallal ellentétben nincsenek elkényeztetve. Tudják, hogy csak kemény munkával fejlődhetnek és léphetnek előre. Nagyszerű ilyen környezetben dolgozni.

– A cégen kívül, a piacon viszont már korántsem ilyen kellemes a hangulat.
– Hát igen. Az uniós csatlakozással számos új elvárásnak kellett megfelelnünk. Az adóterhek rendkívüli módon megnőttek, s ez 66 százalékos áremelkedést eredményezett. Ami azt hiszem, egyedülálló Európában. A cigaretta drágává vált a magyar fogyasztók számára. Összefüggésben ezzel ma az elszívott cigaretták 25 százaléka érkezik törvénytelenül Magyarországra, elsősorban Ukrajnából és Romániából.
– Lát esélyt a folyamat megfordítására?
– A közeli jövőben sajnos nem. A kormánynak fel kell ismernie és megoldást kell találnia a problémára. A keleti határszakasz eredményes ellenőrzése sajnos ma még nem megoldott.
– Önök hogyan igyekeznek kezelni a kialakult helyzetet?
– Komoly feszültséget kelt ez a kérdés a piacon, nagy nyomás nehezedik ránk. Magasan képzett, tehetséges munkatársaink hiába végzik jól a munkájukat saját, szigorúan felépített szervezetünkben. A fogyasztás mégis egyre csökken. 
– Hogyan látja a BAT magyarországi jövőjét?
– Az idei esztendő nagyon kemény volt, a következő évben szeretnék sokkal több sikert elérni. A gondok ellenére vonzó a magyar piac. Pillanatnyilag 46 százalékos részesedéssel rendelkezünk, ami tovább javítható…

Pauline Stam

1961-ben született Leidenben. Az Amszterdami Egyetemen végzett. 1989-ben kezdte szakmai pályafutását. A Rothmans európai nagyvállalatainál marketingvezetőként elsősorban piackutatási és termékfejlesztési kérdésekkel foglalkozott. A Rothmans Nederland BV marketingigazgatójaként hat éve Amszterdamban fontos szerepe volt a BAT és a Rothmans egyesülésében. 1999 és 2001 között kereskedelmi marketing és elosztási igazgatóként dolgozott, majd a BAT holland vállalatának elsőszámú vezetőjévé választották. Magyarországon 2003-tól a cég marketing tevékenységét irányította. Idén januártól a British American Tobacco Hungary ügyvezető igazgatója. Két gyermek, egy 8 éves kislány és

6 éves kisfiú édesanyja.

Társadalmi beszámoló

A dohányipar ellentmondásos üzletág, sok vita zajlik róla. A BAT Hungary rendkívül fontosnak tartja a nyíltságot és a felelős vállalati magatartást. A cég folyamatos párbeszédet tart fenn a társadalom különböző csoportjaival, hogy kielégítő válaszokat adhasson a kérdéseikre. A vállalat idén másodszor készítette el beszámolóját.

Dohánytermelők

A BAT Hungary a legnagyobb hazai dohányfelvásárló. Pauline Stam elmondta: cégük felelősséget érez termelői iránt, de a jövőjük saját magukon is múlik. A minőség számít és nekik is versenyezniük kell. Tudjuk, hogy a legális piac visszaesése és a vásárlások csökkenése miatt jelenleg igen nehéz

a termelők élete.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!