Hírek

2004.12.06. 00:46

Öregszik és fogy a főváros

Huszonhárom éve fogy a magyar, legnagyobb mértékben a budapestiek száma apad. Idén a gazdasági nehézségek miatt mérséklődött a kiköltözés mértéke, de amint javulnak a mutatók, újra megindul a nép kifelé a fővárosból.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="310"] Magyarország lakossága 1981 óta fogy. Budapesten a legmagasabb a népesség csökkenése.
[/caption]Budapesten nem csak a forgalmi dugókban veszteglő autósok érzik úgy, túl sokan vagyunk. A hetes buszon és a metrón is túl zsúfoltan utazunk. Több jármű és út kellene. Kinőttük a fővárost! – gondolhatja a kényelmetlenséget nehezen viselő tömegközlekedő. – A statisztikák azonban mást mutatnak. Már több mint húsz éve folyamatosan csökken az ország lakossága. Budapesten még siralmasabb a helyzet – közli a száraz tényeket Baróczi Etelka népességkutató.

Tizennégy éve, 1990-ben több mint kétmillióan laktak a fővárosban. Ma csak egymillió-hétszázezren. Ráadásul itt több idős ember él, mint az ország többi részén. Gyermek pedig alig születik. Mindez egyszerű okokra vezethető vissza. – Szétosztották az országban a felsőoktatási intézményeket, megszűntek a budapesti munkásszállók, sokan kiköltöztek az elővárosokba. Tizennégyezerrel több ember hagyta el a fővárost 2001-ben, mint amennyi beköltözött. Mára ez a szám tizenkétezerre csökkent. De még így is sok – mondja az újabb elkeserítő számokat a szakértő.

Újabb magyarázat, hogy Budapesten magasabb az iskolázottság aránya az országos szintnél. Emellett jobbak a munkakörülmények és távol van a szülői segítség. A nőknek így természetes, hogy a karrierre koncentrálnak.

Lassul a csökkenés

2003 első kilenc hónapjában 37800 házasságot kötöttek, 71900 gyermek született, 102100 lakos hunyt el.

2004 első kilenc hónapjában 36200 házasságot kötöttek, 71100 gyermek született, 98600 lakos hunyt el.

Idén szeptemberben 10 millió 101 ezer fő volt Magyarország lakosságának létszáma.

Kilencmilliárdan leszünk 2300-ban a Földön

A föld lakossága 2050-re eléri a 9,22 milliárdot. Majd 2300-ban kilencmilliárdnál stabilizálódik, az ENSZ jelentése szerint. A termékenységi ráta asszonyonként két gyermekre esik vissza, még a fejlődő országokban is. Becslések szerint 2300-ra kilencvenöt évre emelkedik az átlagos életkor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!