Hírek

2004.11.15. 06:13

Nemzetpolgártárs

Bebessi Károly Egyfelől európai útlevél, másfelől nemzetpolgárság. Szakértők szerint mindkettő fából vaskarika.

BAMA

A két térfél csatárai nem győznek kapkodni a levegő után. Favoritjaink egyéb bokros teendőikre való tekintettel kezdetben félvállról vették a dolgokat. Most meg hirtelenjében próbálják a pattogó labdát kezelni. Kezelgetni. Így is, úgy is egy újabb nagy magyar öngól lebeg a levegőben.
A sorskérdésként emlegetett állampolgárság kapcsán a demokrácia nevében lesz pár hét múlva népszavazás. A szemlélőnek úgy tetszik, már késő tisztázni a fogalomzavart. Sok a szemlélő. Egy mindenkit érintő kérdésnek nem így kellene megjelenni előttünk. Hiller elnök úr életrevalónak látszó ötletével most azt várja el a kormánytól, hogy alkossa meg gyorsan a nemzetpolgárság fogalmát. Biztosan azt feltételezi, hogy ez mégis valamivel jobban fest, mint a jól bevált állampolgár megszólítás. Majd nemzetpolgártársnak, netán néptársnak szólíthatjuk egymást. Mondhatunk felebarátot, testvért vagy azt, hogy: ...hééé! A nemzetpolgári útlevél sem fog semmit érni állampolgárság nélkül.
Az EU államszövetségében az állampolgár fogalma föltételezi az adott „államot” is. Ezzel mi még valahogy el is boldogulnánk. Csak ne volna ott a többi érintett ország.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!