Hírek

2004.11.25. 00:13

Megindul a metróépítkezés

Jövő nyárra új kijárata lesz a 2-es metrónak a Keleti pályaudvarnál. A jelenlegi helyén a 4-es metró utasai közlekednek majd. A munkálatok decemberben kezdődnek.

Tóth Tímea

Néhány héten belül elkezdődnek a 4-es metró építéséhez kapcsolódó első munkálatok a Keleti pályaudvarnál. A Baross téren közös csomópontja lesz a 4-es és a 2-es metrónak, ezért átalakul a mostani forgalmi rend. A kelet–nyugati metró kijáratát áthelyezik a Kerepesi útra, a pályaudvar épülete mellé. Az aluljáróban az új metró kivezetője kap helyet. Először a 2-es metró új kijáratát építik meg.

A nyílt közbeszerzési eljáráson november 11-én hirdettek eredményt. Hat vállalkozó közül a Strabag Rt.–Hídépítő Rt. konzorcium nyerte a 3,2 milliárd forintos beruházást. A szerződést december első napjaiban írják alá.

– A mélyépítési munkák és a közműáthelyezés még decemberben elkezdődik – mondta el Pandula József, a DBR Metró Projektigazgatóság főmérnöke.
– Sürget az idő, mert nyáron elkezdik a keleti pályaudvari metróállomás átépítését. Akkorra el kell készülnie az új kijáratnak a Kerepesi úton – tette hozzá a szakember.

Gyalogoszóna

A 2-es metró kivezetője a pályaudvar parkolójában lesz. Ide kerül több busz és a 80-as troli végállomása is. A parkoló kisebb, de kulturáltabb formát kap. A pályaudvar előtti forgalmi sávokat megszüntetik. Egy összefüggő gyalogos övezetet alakítanak ki, amely a Bethlen Gábor és a Festetics utcával is közvetlen kapcsolatot teremt. Az építkezés idejére a parkoló egy részét lezárják.

Tóth Tímea -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!