Hírek

2004.11.04. 06:03

Meghökkentő térszobrok

Címkék#Vélemény

Hétfőtől újra látható a Deák téri evangélikus templom előtt Oláh Mátyás Miklós, Leütlek apu című szoboralkotása. Két hete a kiállítás megnyitója előtt lopták el.

Kováts A.–Nagy V. Zs.

– Kegyeletsértőnek tarthatta valaki a szobrot. Egy fiatalembert ábrázol alsónadrágban. De lehet, hogy csak megtetszett egy nézőnek, ezért hazavitte. Egyik kezemben a telefon, a másikkal épp mintázom az ellopott szobor hasonmását. A Leütlek apu hétfőtől újra a Deák téren látható – mondta lapunknak Oláh Mátyás Miklós. – Mi ez a csúfság? – ilyen véleményt is hallottam az alkotásomról. De a többségnek tetszett. Megálltak és beszélgettek róla, aminek nagyon örültem – tette hozzá. A fiatal művész egyébként a szokatlan alkotással a hagyománytisztelet hiányára akarta felhívni a figyelmet.

A főváros közterein a Budapesti Őszi Fesztivál keretében összesen nyolc műalkotás látható. A Pont:Itt:Most című kiállításra összesen több mint száz szoborpályázat érkezett. A szakmai zsűri a legjobbakat választotta ki. Egyiküket, egy fehér falat, a Moszkva tér közepén állították ki. – Arra voltam kíváncsi, mi lesz vele – mondta a művész, Kiss Richárd. Nos, az lett vele, ami a város közállapotait ismerve várható volt: összefirkálták. Az eredeti fehér színének nyoma sincs már.
– A falfirkászok mindenhol megtalálják azokat a helyeket, ahol elrondíthatják a falakat. Ezt mondja nekem ez az alkotás is – mondja Kerti Erika (34). Pápai Tamás (25) szerint jó az ötlet, a bennünk uralkodó káoszt tükrözi. Hatásos, mindenki felfigyel rá.
– El tud ön képzelni olyan világot, ahol gépek koldulnak az emberek helyett? Ha nem, akkor mást sem kell tennie, minthogy kimegy a Deák térre. Ilyen szobor áll ott. – Nem feltétlenül tartom jó ötletnek a kolduló automatát. Annál jobb mintha a hajléktalanok kéregetnének. De nem hiszem, hogy ez lenne a megfelelő mód, hogy gyűjtsünk a részükre.
A hangulatomtól függő, hogy dobnék-e bele pénzt. Ha igen, talán 100 forintot – mondja Bakos Zsuzsanna (28).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!