Hírek

2004.11.03. 06:55

Hegedűt készít a család

Budapesti műhelyében faragja hegedűit ifjabb Kónya Lajos. Nagypapája 44 évesen Cremonában leste el az olasz mesterek fortélyait.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Kézzel készülnek a mesterhegedűk. A legifjabb Kónya félmillió forintot kér egy általa készített darabért.
[/caption]Belépéskor a gyanta és a lakk jellegzetes illata csapja meg orrunkat a Luther utcai műhelyben. A gyalupadon vésők, reszelők és szorítók hevernek. Itt készíti hegedűit ifjabb Kónya Lajos (27), egy hegedűkészítő dinasztia legifjabb sarja.
– Van olyan vésőm, amelyet még a nagypapám használt – mondja. – Ahányszor megfogom, ő jut eszembe. Látom, ahogy ül a székén és fogja a kezében.

A nagypapa, Kónya István tizennégy évesen zsebkésével faragta első hegedűit. Évek múltán egyik darabját megmutathatta Yehudi Menuhinnak. A világhírű művész koncertezni jött Budapestre a hatvanas évek elején. Miután megszólaltatta a Kónya-hegedűt, öt darabot rendelt tőle angliai iskolájának. Kónya István negyvennégy éves korában jutott el az olaszországi Cremonába. Ott négy éven keresztül tanult a mesterektől. Később tatai műhelyében varázsolta elő hegedűit juhar- és lucfenyő lapokból. A kitaposott ösvényt gyermekei és unokái is követték. Idősebbik fia, Kónya István (58) 1968 óta Cremonában él. Ott született gyermeke is, aki szintén hegedűket farag. Másik gyereke, Kónya Lajos (56) édesapja mellett, Tatán tanulta a szakmát. Ma tatabányai műhelyében készíti a hegedűit.

– Gyermekkoromat nagypapám gyalupadjánál töltöttem – mondja ifjabb Kónya Lajos, aki a fába már akkor szerelmes lett. Most három hegedűt készít egyszerre. Amíg az egyiket enyvezi, a másikat előkészíti. Egy darabot két és fél hónap alatt készít el. Kedvünkért az egyiket meg is szólaltatja. – Édesapám nem tud játszani – mondja mosolyogva –, de ez semmit nem jelent. Stradivari sem  tudott.

A tanulás ára

A hegedűtanításért általában 1500–3000 forintot kér egy magántanár. Aki ezt nem tudja megfizetni, valamelyik állami zeneiskolában is elsajátíthatja a szükséges alapokat. Az állami képzésben ráadásul a hangszerért sem kell fizetni, az iskola biztosítja.

Ifjabb Kónya Lajos

Született: 1977. augusztus 14.

Fellner Jakab Szakközépiskola: 1991–1994

Péch Antal Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium: 1994–1996

Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Hangszerészképző szak: 1996–1998

Mennyibe kerülnek manapság a hangszerek?

A billentyűs hangszerek közül egy új pianínó ára 8–900 ezer forint között mozog. Egy zongora ára már a milliót is meghaladja.

Elektronikus gitárhoz már 35 ezerért is hozzájuthatunk. A felső határ több millió forint. Az akusztikus gitár ára 18 ezer forintnál kezdődik.

A szaxofonok kezdő ára 80 ezer forint. A drágábbak 6–700 ezer forintba kerülnek.

Egy olcsóbb dobfelszerelés 80 ezer forintért megkapható.

A drágábbak már 2–3 millióba is belekerülnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!