Hírek

2004.11.05. 07:23

Főnökeik zaklatják a BKV dolgozóit

Címkék#Vélemény

Elolvassák a főnökök a BKV dolgozók e-mailjeit. Telefonjaikról híváslistát készítenek. A vezetők jelentést írnak a beosztottak szokásairól. Arra is kiváncsiak, hogy ki milyen egyesületnek tagja. A BKV egyik munkatársa az ombudsmanhoz fordult.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A közlekedési cég a dolgozók elektronikus leveleit és az internetes fórumokat is figyeli
[/caption]Az ötvenes éveket idéző módszerekkel hallgattatná el a BKV vezetése saját munkatársait. Elolvasnák e-mailjeket, telefonjaikat lehallgatnák. Azt is figyelik, hogy ki milyen internetes fórumokon nyilvánít véleményt.

 

A BKV így akarja megakadályozni, hogy a számukra kínos kérdések megjelenjenek a sajtóban. A BKV a hét elejétől új munkakört hozott létre. Aba Botond vezérigazgató utasítása szerint az „adat- és információvédelem helyzetének javítása” érdekében,  a feladat ellátását egy adatvédelmi felelősre bíznák.

Információink szerint a BKV korábban burkolt szóbeli fenyegetésekkel próbált nyomást gyakorolni az alkalmazottakra. Főnökeik arról faggatták őket, hogy tagjai-e civil szervezeteknek. Ha igen, jobb lesz kilépniük. A BKV kommunikációs vezetője, Vitéz Ágnes ezt rágalomnak nevezte.
Úgy tudjuk, a BKV a fenyegetések sikertelensége miatt választotta most az e-mailek és az internetes fórumok figyelését. A dolgozók azt mondják, írásos nyilatkozatot kérnek tőlük, hogy megengedjék a levelek ellenőrzését. Az egyik munkatárs az adatvédelmi biztoshoz fordult a szerinte államhatalmi módszereket idéző eljárás miatt. A panaszos szerint a főnökök jelentéseket, jellemzéseket írnak beosztottaikról, szokásaikról, előéletükről.

Az egyik civil szervezet, a VEKE, melynek sok BKV-s tagja van, értesült a fenyegetésekről. Dorner Lajos szóvivő megkeresésünkre elmondta, tárgyaltak Aba Botonddal a zaklatásokról. A vezérigazgató akkor megígérte, hogy kivizsgálja az ügyet. A BKV a történetnek ezt a részét lapzártánkig nem kommentálta.

Nem ellenségként kell kezelni a dolgozót

– Alig hiszem, hogy jogilag rendben lenne az ügy – mondta az adatvédelmi biztos főtanácsadója. Gulyás Csaba szerint bűncselekmény, ha illetéktelenek elolvassák mások leveleit. A levéltitokról csak önként lehet lemondani. Ha a vezető kéri erre beosztottját, az aligha lehet önkéntes. A főtanácsadó szerint baj, ha nincs bizalom a munkáltató és a munkavállaló között. Normális munkalégkörben a dolgozóra partnerként, nem ellenségként tekintenek – vélte Gulyás Csaba. Péterfalvy Attila mindenképp vizsgálni fogja az ügyet, ha megkapja a panaszos levelét. Gulyás szerint az adatvédelmi felelős alkalmazására törvény kötelezi a BKV-t.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!