Hírek

2004.11.25. 00:26

Egyre több titokra derül fény

Újabb hírességekről tudhatjuk meg, hogy a kommunista diktatúra megfigyelői voltak. A levéltárak anyagaiból kerülnek nyilvánosságra a titkok.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Dluhopolszky László rajza
[/caption]Az elmúlt napok ügynökbotrányainak hatására rekordszámú érdeklődő jelentkezett az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltáránál. Az emberek arra kíváncsiak, megfigyelte-e őket valaki a kommunizmus alatt. Kutrucz Katalin, a levéltár helyettes igazgatója lapunknak elmondta: korábban havonta átlagban mintegy kétszáz ember érdeklődött a hivatalnál.

Most hetente összejön ez a szám. Ilyen érdeklődés 2002 nyarán, Medgyessy Péter, akkori miniszterelnök titkosszolgálati múltjának kiderülése után volt. Kutrucz azt is elmondta: a levéltárban bárki betekinthet a róla és a hozzátartozóiról szóló egykori jelentésekbe. Az egyetlen gondot az jelenti, hogy a leterheltség miatt hét-nyolc hónapot is várni kell az érintetteknek arra, amíg megkapják a róluk szóló információkat.

A helyettes igazgató közölte: mindenképpen módosítani kell az adatokba való betekintést lehetővé tevő törvényt. Abban több ellentmondás van. Ugyanis nem engedi meg, hogy az áldozatok megnézhessék a róluk szóló nyomozati anyagokat.

Az ügynökbotrányok azután kerültek ismét a figyelem középpontjába, hogy a napokban újabb közéleti szereplőkről derült ki, hogy besúgók voltak. Az SZDSZ emiatt ismét beterjesztette korábbi törvényjavaslatát arról, hogy fedjék fel az egykori ügynökök nevét. Az MSZP ezt határozottan ellenzi. A párt szerint nincs szükség a múlt bolygatására.

További ügynökbombák a láthatáron

Tegnap egy napilap Hernádi Gyula író Foktői Lajos fedőnevű megfigyelőjéről adott hírt. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy kit takar az álnév. Hernádi a kapott anyagokból azt sejti, hogy gyakran volt társaságában az egykori besúgó. A 2000 című irodalmi és társadalmi havilapban is arról olvashatunk, hogy egy Debreczeni fedőnevű besúgó 1976-ban különböző írókról jelentett a kommunista titkosszolgálatoknak. A valódi nevet egyelőre itt sem hozták nyilvánosságra. Sem Hernádit, sem a 2000 cikkének szerzőjét nem értük el tegnap telefonon.

Szakács Árpád -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!