Hírek

2004.12.01. 00:41

A pénz a legerősebb érv

Lengyel J.

A jövő évi az első olyan költségvetés, amelyet már az uniós támogatásokkal együtt célszerű megítélni. Ezt mondta tegnap a parlamenti szavazás előtt Draskovics Tibor. A pénzügyminiszter azt is elárulta, hogy az idei 6,8 százalékos pénzromlás után jövőre 4,5 százalékos inflációt vár.

– A jövő évi költségvetéshez ezerhétszáz módosító indítvány érkezett, de ebből mintegy százharmincat támogat majd a kormány – mondta a javaslatokról szóló zárószavazás előtt a parlamentben Draskovics Tibor. – Ha ezt megszavazzák a képviselők, akkor 70 milliárd forintot csoportosítanak át a büdzsében.

Ha valamennyi ellenzéki javaslatot elfogadják, akkor az mintegy 800 milliárd forintos kihatással járt volna. A pénzügyminiszter úgy véli, jövőre kiegyensúlyozott lesz a gazdaság növekedése, eléri a négy százalékot. Ebből pedig joggal következhet, hogy 2008-ra Magyarország megteremti az euró bevezetésének feltételeit. 

A lemaradás büdzséje – így ítéli meg a jövő évi költségvetést Varga Mihály fideszes országgyűlési képviselő. – Azt ajánlom az optimista pénzügyminiszternek, hogy az utóbbi napok „gazdálkodj okosan” játéka után lásson munkához. A politikus szerint 2005 nehéz év lesz, hiszen egyetlen olyan módosítást sem fogad el a kormány, amely tartalmi változást jelentene. – Amit elfogadtak, az csak szépségtapasz a fájdalmas vágásokra – állítja a pénzügyi szakértő.

Ha nincs bevétel, nincs mit osztani

Csak annyi pénzt lehet elkölteni, amennyi van – mondta Szabó Lajos, a költségvetési bizottság MSZP-s alelnöke. A szocialista képviselők módosító indítványai azért születtek, hogy javuljon az esélyegyenlőség, erősödjön a szolidaritás. Az ellenzék javaslataival az a gond, hogy nincs rájuk pénz. Hajdú-Biharba sem jut plusz 73 milliárd forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!