Hírek

2004.10.14. 10:36

Órabérverseny az európai piacokon

B. K.

A magyarországi munkabér egykilencede a dánnak, egyhatoda a németnek, egyötöde az osztráknak. A cseh, a lengyel és a magyar órabérek lényegében egy szinten vannak. Versenyelőnyt jelenthet számunkra azonban a környező országokkal szemben, hogy a bérek után fizetendő járulékok mértéke alacsonyabb. Szlovákiában ugyan olcsóbb a munkaerő, mint Magyarországon, az átlagos órabér 100 forinttal kevesebb, ám ez a különbség a végelszámolásnál lényegében eltűnik. Hisz északi szomszédunknál a bérek után több mint 12 százalékkal magasabb közterheket kell fizetnie a munkáltatónak, mint Magyarországon, Csehországban pedig több mint 16 százalékkal több a bérre rakódó teher, mint nálunk. E téren a lengyeleknél is jobb helyzetben vagyunk, hisz nálunk 8 százalékkal kisebb közterhek terhelik a dolgozóknak kifizetett béreket.
Az utóbbi években tapasztalt béremelkedés ellenére Magyarország még mindig jelentős versenyelőnyben van az élőmunka költségeinek tekintetében Nyugat-Európával szemben – írja a Világgazdaság összehasonlító elemzésében. A számok azt jelzik, hogy a munkahelyteremtő beruházások esetében Magyarország nincs rossz helyzetben az európai uniós célpontok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!