Hírek

2004.10.14. 11:18

Mesterlövészek szmokingban

Hegyi Áron

Füstös sörözőkben farmernadrágos legények biliárdoznak. Legjobban arra figyelnek, nehogy lelökjék a sört az asztal sarkáról. Ez nem biliárd, csak mímelése az igazi játéknak. A biliárd első írásos említése 1164-ből származik, Angliából. A játék neve vélhetően az angol „ball” (golyó) szóra vezethető vissza.
Feljegyzések szerint Stuart Mária skót királynőnek és XIV. Lajos francia királynak is volt biliárdasztala. Kávéházban először Berlinben, 1707-ben állítottak fel biliárdasztalt, a 19. századtól pedig már kontinensszerte elterjedt a játék. A nemzetközi szövetség 1919-ben alakult meg, hamarosan pedig már világ- és Európa-bajnokságot rendeztek. A világ legjobbjai ma már profik, akik pénzdíjas versenyeken keresik a mindennapi betevőre valót. Ezek a versenyek rendkívül elegánsak, a versenyzők fekete szövetnadrágot, fehér inget, mellényt és csokornyakkendőt viselnek. Az asztal mellett az illetlenség, a hangos szó vagy az udvariatlanság szinte kizárt.
A biliárd első hazai említése az 1850-es évekből való, bár szemtanúk szerint Petőfi Sándor is szívesen játszott. Az első magyar szövetség a 19. század utolsó éveiben alakult meg, igaz, ekkor felénk még csak
a karambolt játszották. A második világháború utáni évtizedek nem kedveztek a sportágnak, melynek szövetsége csak 1989-ben alakult újjá. Azóta viszont töretlen a fejlődése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!