Hírek

2004.10.19. 01:28

Mallorcán is szavazhat majd a magyar állampolgár

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Négypárti egyeztetés a köztársasági elnöknél. A résztvevők balról: Áder János Fidesz, Kuncze Gábor SZDSZ, Lendvai Ildikó MSZP, Herényi Károly MDF.
[/caption]– Nem fogunk kidobni hárommilliárdot az ablakon. Meg tudunk felelni az Alkotmánybíróság által a törvényhozóra rótt felelősségnek – állítja Juhász Gábor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára, a választójogi törvény módosításáról.
Az Országgyűlés hétfői döntésével lehetőség nyílik arra, hogy a külföldön tartózkodó magyarok is részt vehessenek a 2005. december 31. előttre kitűzött országos népszavazáson és időközi parlamenti választásokon.
Az Alkotmánybíróság szeptemberi határozata szerint alkotmányellenes, hogy az Országgyűlés nem szabályozta, miként szavazhatnak a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok. A most megszavazott módosítás szerint az időközi parlamenti választáson – az európai parlamenti választáshoz hasonló módon – a pártok a külképviseletekre megfigyelőket küldhetnek, akik a választások tisztaságára ügyelnek. Megfigyelő csak választójoggal rendelkező magyar állampolgár lehet.
A jelenlegi megoldás csak ideiglenes – állítja Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Célszerű lenne, ha jobban bíznának az emberek tisztességében, és olyanokat is elfogadnának megfigyelőnek, akik külföldön élnek, de Magyarországon esetleg nem is rendelkeznek állandó lakhellyel – véli a Fidesz politikusa.
Pető Iván szerint helytelen és elfogadhatatlan, ha a választásokat olyanok is ellenőrizhetik, akiknek nincsen választójoguk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!