Hírek

2004.10.30. 06:08

Joghurtok miatt bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal

Kaszás E.

A Gazdasági Versenyhivatal több millió forintos bírságokat szabott ki három tejipari vállalatra a probiotikumot tartalmazó joghurtok megtévesztő reklámozása miatt. A versenytanács állásfoglalása szerint a Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. a Danone Activia és a Danone Actimel, a Parmalat Hungária Tejipari Rt. a KYR és az Új MIZO Rt. az AB Kultúra elnevezésű termékeinek reklámozása során gyógyhatás hamis látszatát keltette, és ez alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

A határozat kapcsán a Danone Kft.-t 10 millió forint, a Parmalat Hungária Rt.-t 3 millió, az Új MIZO Rt.-t 1 millió forint bírsággal sújtotta a GVH.
A verseny-felügyeleti eljárások által érintett, probiotikumot tartalmazó joghurtok kizárólag élelmiszerként, s nem gyógyszerként vagy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményként hozhatók forgalomba.

Az ebbe a kategóriába tartozó élelmiszerek kedvező hatást fejthetnek ki az emberi szervezetre, azonban nem helyettesítik a gyógyszereket, kedvező hatásuk nem azonosítható a gyógyhatással.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!