Hírek

2004.10.19. 13:20

Japán kulturális támogatás a Károli egyetemnek

Mintegy hatvan millió forint értékben nyelvoktatási eszközöket kap a Károli Gáspár Református Egyetem a japán kormánytól. A támogatásról szóló dokumentumot Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Terojusi Inagawa, Japán magyarországi nagykövete ma látta el kézjegyével Budapesten.

BAMA

A köztársaság kulturális minisztereként nagyra értékelem azt a  törekvést, amit a Japán Császárság a kultúra terén is  Közép-Európában és Magyarországon végez - mondta Hiller István az  ünnepségen.
"Igen komoly terveink vannak a kultúra világában a magyar-japán  kapcsolatok egészében" - fűzte hozzá a miniszter.

A rendszerváltás után újraalapított, 1993-tól hivatalosan működő  Károli Gáspár Református Egyetemen a már korábban megkezdett japán  nyelvoktatás két éve az akkreditált japán tanszék keretein belül  folyik.

[caption id="" align="alignleft" width="110"] A Károli egyetem címere
[/caption]A nyelvi tanszék központi szerepet tölt be a szerkesztés alatt  álló első japán-magyar nagyszótár összeállításában.
A budapesti tanintézmény és az oszakai idegen nyelvek egyeteme  között 2002-ben aláírt tanulmányi cserekapcsolatokról szóló  együttműködési szerződés oktatók, kutatók, valamint diákok számára  tesz lehetővé csereutakat.

A Japán Kulturális Támogatás (JapanÍs Cultural Grant Aid)adomány  formájában - pénzügyi hozzájárulásként - valósul meg visszafizetési  kötelezettség nélkül.
A támogatással főként kultúrával és oktatással kapcsolatos  tevékenységet végző intézményeket segítenek félszáznál több  országban.

A Károli Gáspár Református Egyetem a japán nyelv oktatását  segítő számítógépekhez és szoftverekhez, képfelvevőhöz és  vágóberendezéshez, hangfelvevő és képmegjelenítő rendszerhez,  valamint japán nyelvoktató anyagok készítéséhez szükséges  berendezésekhez jut.

Terojusi Inagawa az ünnepségen elmondta, hogy a japán kormány 14 éve indított adományozási programja a Károli Gáspár Református  Egyetem támogatásával zárul, tekintettel Magyarország európai uniós  tagságára.

Közlése szerint az elmúlt csak másfél évtizedben a kétoldalú  kulturális kapcsolatok erősítéséhez, fontos magyar nemzeti  intézmények szolgáltatásainak korszerűsítéséhez kívántak  hozzájárulni.

A japán kormány Magyarországon elsőként az Állami  Hangversenyzenekarnak (mai néven a Nemzeti Filharmonikusoknak)  adományozott hangszereket.
A tizennégy támogatott intézmény között volt például a Magyar  Állami Operaház, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Veszprémi Petőfi Színház, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a Budapesti Történeti  Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár
A támogatás összességében megközelíti az 1 milliárd 250 millió  forintot - közölte a nagykövet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!