Hírek

2004.10.15. 14:12

Gyermekeknek gyűjtenek

Közös oktatástámogató programot indított a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

Csák E.

A program célja az, hogy anyagi alapot gyűjtsenek a magyar nyelv oktatásának bevezetésére minél több moldvai csángó faluban. Támogatni kívánják a gyerekek nyolcadik osztály utáni továbbtanulását is.
A Legyen ön is keresztapa, keresztanya! elnevezésű felhívás megfogalmazói úgy vélik, a jelképes keresztapaság, keresztanyaság túlmutathat a pénzöszszegeken. Szeretnék, ha személyes kapcsolat alakulna ki a támogatott gyerekekkel, s az adományozó megismerné a gazdag csángó kultúrát. A VIII. osztályig Moldvában magyarul tanuló diákok tanévenkénti költségére 4,5 millió lejt (30 000 forint), a székelyföldi magyar tannyelvű középiskolai osztályban tanulóknak évi 18 millió lejt (120 000 forint) gyűjtenének.
Jelenleg tíz moldvai csángó falu iskoláiban tanulnak hivatalosan magyar nyelvet, heti három órában. A csángószövetség szerint még legkevesebb 15-20 olyan községben kellene elindítani a programot, ahol a magyar oktatás 1950-ben megszűnt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!