Hírek

2004.10.26. 07:03

Az aranyos nagy család

Az október végi napok negyven esztendővel ezelőtt fényes magyar sikert hoztak a tokiói olimpián.

Árvay Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Világnagyságok egymás közt (balról): Gyarmati Dezső, Jenei László, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő és Medvegy Iván
[/caption]Sorozatunkban az egyéni életpályák felvillantásakor arra kerestünk választ, hogyan élnek ma az egykori aranyérmesek. Legtöbbjük esetében az út az Olimpiai Bajnokok Klubjához vezetett.

– Csaknem másfél évtizede érkezett a javaslat, s Lemhényi Dezső ötlete alapján a jogász diplomával rendelkező bajnoktárs, Móna István dolgozta ki az alapszabályt – eleveníti fel az 1993. szeptemberi bejegyzés körülményeit Vad Dezső, a MOB szóvívője. – Az olimpikonok nemzetközi szervezete csak ezt követően alakult. Napjainkban száznál több országban van a miénkhez hasonló szervezet, de az amerikaiak, az angolok s a norvégok munkája, törődése hasonlít a magyar úthoz. Az olimpiai bajnokok életjáradéka, melyet Kónya Imre javaslatára szinte közfelkiáltással fogadott el annak idején az Országgyűlés, immár más nemzetek példájaként szolgál. Újabban például a románok, a lengyelek s a fehéroroszok kívánják bevezetni. E szociális gondoskodás része a segélyezés, valamint például a MOB-támogató szálloda ingyenes uszodabérlete, vagy egy másik cég üdülési ajánlata is.

Azt már Dömötör Zoltántól, az alapító elnök Lemhényi halála után a bajnokok életét összefogó testület új vezetőjétől tudtuk meg, hogy a klub rendezvényeire 172 meghívót küldenek ki, s hogy „Az együttlétek legnagyobb haszna, hogy tudunk egymásról, olyan ez, mint egy nagy család. Van alkalom az emlékek felelevenítésére, s arra is, hogy a fiatalabbakat megismertessük múltjukkal. A napi rohanásban hajlamosak vagyunk megfeledkezni az elődökről, pedig jövője csak annak van, aki a múltra építkezik.”

– Itthon kéthavonta találkozunk rendszeresen, de vannak kisebb csoportok, sportági baráti társaságok, akik összejárnak beszélgetni – folytatja az egykori vízilabdázó. – Ezen a héten szomorú alkalom hozza egybe a volt bajnokokat: a halottak napján a Farkasréti temetőben gondolunk az eltávozott sporttársainkra. Sajnos, már kilencvennyolc név van az elhunyt olimpiai bajnokok emlékfalán…

Történelmi helyszínek

A görögországi Olümpiába már kétszer is szervezett kirándulást a testület. London, majd Helsinki versenyeinek évfordulóját is a helyszínen ünnepelte. Az 1998-as ang-liai esemény még csak „magyar” emlékezés volt, ám a finn fővárosban már ott voltak az angol és a finn delegációk is, s több országból is magánszervezésben érkezett jó néhány 52-es olimpikon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!