Hírek

2004.10.28. 10:09

A kávé története

Évezredek óta az emberi társadalmak élénkítő itala a kávé, melynek fogyasztása mára már szertartássá nemesült az egész világon

BAMA

Nem lehet pontosan tudni, hogy ki vagy kik fedezték fel a kávé növény hatását és főzött először nedűt a kávészemekből. A kávé eredetéről kétféle legenda ismert.

Az első egy Phazes nevű arab orvostól származik, aki  900-ban a kávét orvosságként említette.
A másik történet (kb. Kr.e.  300-ból) szerint egy Káldi nevű kecskepásztorról szól. Mindkét történetnek több változata ismert, de a történet alapja megegyezik.

Káldi legendája

A legenda szerint kb. Kr.e. 300-ban élt Etiópiában egy Káldi nevű kecskepásztor, aki észrevette, hogy a kecskék bizonyos piros bogyók legelése után egészen estig rendkívül aktívvá váltak. Ő maga is megkóstolta a bogyókat, és ugyanazt a hatást tapasztalta. Elmondta ezt a közeli apátságban élő szerzeteseknek, akik szintén elkezdték a bogyókat enni, hogy az esti ima során sokáig fenn tudjanak maradni.

A szerzetesek véletlenül rájöttek, hogy ha a megpörkölik a bogyókat és italt főznek belőle, akkor ugyanazt a hatást érik el, de az íze messze finomabb. Ettől fogva a kávébabot és a belőle készült italt luxus élénkítőszernek tartották.A kávé elterjedése

A kávét először Jemenben kezdték el termeszteni, ahol teraszos gazdálkodást folytattak. A kávézás szokását mohamedán zarándokok vitték magukkal Mekkába és Medinába menet, innen terjedt tovább a kávé fogyasztása az egész Közel- Keletre. Később a kávétermesztés továbbterjedt Arábiába és Egyiptomba, ahol a kávé (vagy "Kahweh") fogyasztása hamarosan mindennapi szokássá vált.

Csak a XVII. század elejétől kezdték a kávét megismerni Európában , de népszerűsége gyorsan növekedett. Kávéházak épültek, Olaszországban, Nagy Britanniában, Hollandiában, Franciaországban és Németországban.

A XVIII. század elején a hollandok kávéültetvényeket létesítettek Indonéziában, és a franciák elvittek néhány ültetvényt Martiniquera, míg a spanyolok a Karib tenger térségében Közép Amerikában és Brazíliában kezdtek kávét termeszteni.

És ma?

Ma Brazília a világ legnagyobb kávétermelője, amelyet Vietnam, Kolumbia és Indonézia követ a sorban. Sok más kávétermelő ország is van, de azok termelési volumene jelentősen kisebb. 

A világ minden táján isznak az emberek kávét. Számos recept és még több szertartás kapcsolódik a kávéhoz, és mindenki ismeri a kávét! Becslések szerint több mint húszmillió ember végez a kávéval kapcsolatban lévő munkát.

Kávék és népek

A belga kávé

Hozzávalók: 3 csésze forró kávé, 3 kávéskanál cukor, 1 mokkáskanál vanília, 8 kávéskanál amaretto likőr, ½ csésze tejszín, 4 narancshéjgerezd, szegfűszeg a díszítéshez.

A kávéban jól elkeverjük a cukrot, hozzáadjuk a likőrt, a vaníliát. Felvert tejszínt teszünk a tetejére. A narancshéjjal és a szegfűszeggel díszítjük.

A holland kávé

Hozzávalók: 2 csésze forró kávé, 4 kávéskanál cukor, 8 kávéskanál gin, tejszín

A kávéscsészékbe beletesszük a cukrot, a gint, és erre öntjük rá a forró feketét. Tejszínt öntünk hozzá ízlés szerint.

Az ír kávé

Hozzávalók: 3 csésze erős kávé, 16 kávéskanál whisky, 4 kávéskanál felvert tejszín, cukor ízlés szerint

A kávéban feloldjuk a cukrot, majd ehhez öntjük a whiskyt. A tetejére tejszínhabot teszünk.

Az olasz kávé

Hozzávalók: 2 csésze kávé, 1 gombóc vaníliafagylalt, 1 kávéskanál mandulaszirup, tört mandula a díszítéshez

A kávét és a szirupot összeöntjük. A fagylaltot hozzátesszük, és tört mandulával megszórjuk.

Az angol kávé

Hozzávalók: 2 csésze kávé, 1 tojás sárgája, 1 kávéskanál porcukor

Az alapanyagokat shakerben összekeverjük, csészébe öntjük, és szívószálat adunk hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!