Magyar parasport napja

2024.02.22. 13:23

Boronkay Péter paralimpikon izgalmas feladatokkal is készült a kecskeméti gyerekeknek – galériával, videóval

Boronkay Péter többszörös világ- és többszörös Európa-bajnok magyar paratriatlonista tartott előadást a magyar parasport napján a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskolában. A balalkar-végtaghiánnyal született sportoló Hátrányból előnyt című előadásában elmondta, hogy igazából szerencsésnek érzi magát, mert mint mondta, a sportnak köszönhetően bejárta szinte az egész világot. Ugyanis a sportoló az Északi- meg a Déli-sarkot kivéve az összes kontinensen megfordult már.

Lizik-Varga Katalin

Boronkay Péter az elmúlt 8 évben közel 20 ezer gyereknek tartott érzékenyítő előadást, de mint mondta különleges érzés töltötte el, amikor megtudta, hogy most egykori iskolájában fogja bemutatni életét és beszélni fog a sporthoz való viszonyáról.

paralimpikon, Boronkay Péter, gyerekek, feladatok
Boronkay Péter paralimpikon izgalmas feladatokkal is készült a kecskeméti gyerekeknek 
Fotó: Lizik-Varga Katalin

A paralimpikon egy rövid filmvetítéssel kezdte az előadását, melyben a gyerekek megnézhették azt, hogy hogyan fut, úszik és biciklizik a sportoló. Az előadáson a gyerekek egy biciklibemutatón is részt vehettek. Boronkay Péter ugyanis bemutatta nekik kerékpárját, megmutatta nekik, hogy miben különbözik az ő biciklije a városi kerékpároktól.

Később a protézisekről is szó esett. A gyerekek megnézhették, sőt meg is foghatták a sportoló műkarját. Az egészséges táplálkozásról is beszélt a sportoló, valamint arról, hogy mennyit kell futni ahhoz, hogy ledolgozzunk például egy gyorséttermi menüt. 

A többszörös világbajnok előadását követően a gyerekek „mozgáskorlátozott fesztiválpályán” gyakorolhattak. A feladatok végrehajtásához szükségük volt ügyességre és kitartásra is. Például megpróbálhatták egy kézzel bekötni a cipőjüket, úgy, ahogy azt Boronkay Pétertől látták, de megtapasztalhatták azt is, hogy milyen érzés mankóval, fél lábbal focizni.

Kerekesszékes akadálypályán is gyakoroltak, és bekötött szemmel végigsétálhattak egy akadálypályán is.

 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában