Tass-Alsószenttamás

2023.09.04. 14:12

Két napig rúgták a bőrt ÁGOTA Falván – galériával

Először rendezett országos labdarúgótornát Tass-Alsószenttamáson az ÁGOTA Alapítvány és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója. Az I. ÁGOTA Labdarúgótornán egyházi és állami fenntartóktól érkező 23 csapat, közel 200 gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalja mutathatta meg, milyen ügyesen kezeli a labdát.

Gulyás Sándor

A helyezések mellett rengeteg különdíjat is kiosztottak a szervezők: gólkirályokat és gólkirálynőket választottak, jutalmazták a legjobb mezőnyjátékosokat, és kapusokat, a legszebb gólokat, a legkreatívabb cseleket, valamint fair play díjak találtak gazdára és a torna hősét is kiválasztották

Fotó: Sándor Judit

Az ÁGOTA közösség évek óta kiemelt feladatának tekinti, hogy a sportot, és ezen belül a labdarúgást – mint a prevenció és élményszerzés egyik leghatékonyabb eszközét – alkalmazza és beépítse az állami gondoskodásban élő gyermekek és fiatalok mindennapi életébe. Az I. ÁGOTA Labdarúgótorna célja az élményadáson túl a közösségépítés, a küzdeni akarás, a fair play szellemének megerősítése, az egyéni érdekek alárendelése, mások segítése.

A torna vendége volt Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, aki a megnyitón hangsúlyozta: a labdarúgás a legszebb és a legtöbb ember által beszélt közös nyelv, amely komoly közösség-összetartó erővel is bír. 

– Azt kívánom, hogy a gyermekvédelemben átélhető, megélhető jóságokat, közösségi tapasztalatokat ezúttal a foci révén éljétek meg, és egymásra odafigyelve, becsülettel küzdjetek.  A csapatban mindig vannak olyan társaitok, akik majd átsegítenek a nehézségeken – hangsúlyozta az államtitkár, majd a kezdőrúgás elvégzésével útjára indította a tornát – fogalmaztott Fülöp Attila.

Az ilyen eseményeken a játék szeretetén túl számos más értékkel is gazdagodhatnak a fiatalok. – Ezek a lehetőségek a barátkozásoknak is teret adnak, hiszen más-más vármegyékből jöttetek. Megélhetitek együtt azt a sorsközösséget, amelyre méltán büszkék lehettek, hiszen ti valóban tudjátok, hogy mit jelent küzdeni, akadályokat átugrani – hangsúlyozta Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője.

A tornát két korcsoportban bonyolították le a szervezők, a fiatal tehetségek párhuzamosan három helyszínen léptek pályára. Az ünnepélyes eredményhirdetést vasárnap délelőtt rendezték meg, ahol Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség korábbi elnöke, illetve Nógrádi Tibor, az MLSZ Csongrád-Csanád Vármegyei Igazgatóságának igazgatója és Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője adták át a díjakat.

Az ifjúsági kategóriában a tornát és ezzel az ÁGOTA Vándorkupát a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Fekete Párducok nyerték, miután a döntőben legyőzték a hevesi és nógrádi fiatalokból álló Északi Vikingek csapatát. Bronzérmes a Bács-Kiskun vármegyei Aranycsapat lett.

A serdülőknél a Mátészalka csapata nyerte a tornát, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Szöcske I. együttese vitte haza az ezüstérmet, a bronzmérkőzésen pedig a Pest vármegyei Hétvégi Harcosok diadalmaskodtak. Ifjúsági korosztályban a következő sorrend alakult ki: I. Fekete Párducok (Jász-Nagykun-Szolnok vármegye), II. Északi Vikingek (Heves és Nógrád vármegye), 3. Aranycsapat (Bács-Kiskun vármegye). 

A helyezések mellett rengeteg különdíjat is kiosztottak a szervezők: gólkirályokat és gólkirálynőket választottak, jutalmazták a legjobb mezőnyjátékosokat, és kapusokat, a legszebb gólokat, a legkreatívabb cseleket, valamint fair play díjak találtak gazdára és a torna hősét is kiválasztották – tájékoztatta hírportálunkat Hajó Edina, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató kommunikációs- és marketing csoportjának vezetője.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában