Súlyemelés

2023.05.28. 13:38

Több mint hétszáz erős ember versenyzett Kiskunfélegyházán – galériával

Harmadik alkalommal rendezték meg Kiskunfélegyházán a Magyar Professzionális Erőemelő Liga Kupát. A három napos rendezvényre az ország különböző részéről érkeztek versenyzők, több mint hétszázan.

Szentirmay Tamás

A három napos rendezvényre az ország különböző részéről érkeztek versenyzők, több mint hétszázan

Fotó: Szentirmay Tamás

Patyi Zoltán korábban labdarúgó játékvezetőként működött a vármegyében, de egy ideje már az erőemeléssel foglalkozik, és saját klubja is van Kiskunfélegyházán. A mostani verseny megszervezését, amit a városi sportcsarnokban tartottak, is ő vállalta magára. 

– Összesen 732 versenyző nevezett a Liga Kupára, az ország különböző tájairól. 

A három nap alatt, pénteken, szombaton és vasárnap erőemelésben, guggolásban, felhúzásban, fekvenyomásban és bicepszben mérték össze erejüket és tudásukat, nem csak a férfiak, de a nők is mondta a főszervező. 

– 14-től 19 éves korig ifjúsági, 20-tól 24-ig junior, 25 évtől 40-ig pedig az open kategóriában versenyeztek az erős emberek. Utána tíz évente emelkedtek a korcsoportok a masters kategóriában. A nőknél a legalacsonyabb súlycsoport 44 kiló volt, a legmagasabb pedig + 90 kiló. A férfiaknál 56 kilónál kezdődött a súlycsoport és + 140 kilónál ért véget. Szombaton este zajlott az elit show, ahol harminc versenyző mérettette meg magát, tíz erőemelő, tíz fekvenyomó és ugyancsak tíz felhúzó. Az erőemelő versenyzőknek teljesíteni kellett a fekvenyomást, a felhúzást, illetve a guggolást. A vármegyénkből Bajáról, Kiskunhalasról és Kiskunfélegyházáról is érkeztek versenyzők. A mi egyesületünkből például huszonhatan indultak, de olyanok is részt vehettek a küzdelemben, akik nem tartoznak klubhoz.

Patyi Zoltán elmondta még, hogy ez a verseny egyben kvalifikáció is volt az október 9-től 15-ig tartó, szintén Kiskunfélegyházán megrendezésre kerülő világbajnokságra, amit szintén ő rendez. A versenyen szerencsére nem történt sérülés, csak egy versenybírónak ment szálka a kezébe, amikor a dobogót megigazította, illetve néhány hámsérülés történt amikor a versenyző húzta, vagy nyomta a súlyt. Minden súlycsoport minden résztvevőjét oklevéllel jutalmazták, az első három helyezettek pedig érem díjazásban részesültek.

– A versennyel egy időben jótékonysági sütivásárt is rendeztünk egy beteg kisfiú Serfőző Jocika javára, aki kétéves korában áramütést szenvedett.

Olyan körülmények között zajlik az életük, hogy úgy éreztük segíteni kell rajtuk. Az erős emberek az erejükkel és a pénzükkel is segítettek a családnak, hogy a megélhetésükhöz jobb körülményeket tudjunk nekik biztosítani. Tudomásom szerint, a befolyt összegből a fürdőszobát szeretnék felújítani. Úgy gondolom, hogy a város lakossága is megmozdult a jó ügy érdekében, mert rengeteg sütemény érkezett magánszemélyektől és cukrászdáktól, amit a sportolók megvásárolták és ezzel támogatták a családot – tette hozzá Patyi Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában