Baja

2023.01.11. 20:06

Profi íjat kapott Kollár Andor paraíjász – galériával

Profi íjat adott át Vereczkei Zsolt háromszoros paralimpiai bajnok, az Impulzus a Parasport Jövőjéért Alapítvány képviselője Kollár Andor paraíjász részére a bajai Honvédelmi Sportközpontban szerda délután. Az átadáson jelen volt Balla Zsolt edző, a Magyar Íjász Szövetség elnökségi tagja.

Márton Anna

Balról: Varga Balázs, Bócsa Barna, Kasza Sándor, Vereczkei Zsolt, Kollár Andor, Balla Zsolt

Fotó: Márton Anna

Jelentős előrelépés Kollár Andor számára a profi íj, amivel a világversenyekre készülhet – emelte ki Balla Zsolt edző. Nemzetközi szinten szeretnének versenyezni, minősítő versenyeken részt venni, hogy kvótát szerezzenek az olimpiára.

– Ez az íj nagy segítség, mert azon a szinten, ahol mi készülünk, már csak néhány ponton múlik a győzelem. Ez egy olyan versenyíj, amit a topíjászok is használnak. Ez a csigás íj egy összetett szerkezet, ami annyit jelent, hogy az íj végén található csigák segítségével történik meg az energia átadása a vesszőnek. Ez dinamikusabb, sokkal nagyobb sebességet ér el a vessző kilövéskor. Ezen is vannak stabilizátorok, célzótüske, irányzék, amivel az 50 méterre található célt el tudja találni Andor. Úgy állítjuk be, hogy az íjász egyensúlyban legyen, és minél könnyebb legyen neki a lövés, csak a saját technikájára tudjon koncentrálni és a tízesekre – mondta Balla Zsolt. Továbbá hangsúlyozta, hogy a helyszín nagyon kedvező számukra, hiszen ilyen jellegű lőtérrel még nem találkoztak az elmúlt időszakban. Nagyon jó a felkészüléshez, mert minden lehetőség adott a gyakorlásra. Különösen fontos, hogy a Honvédelmi Sportközpontban 50 métert tud lőni Kollár Andor, ez az a táv, amit minden versenyen lőnie kell. Jelenleg heti három alkalommal edz.

Verczkei Zsolt, a Parasport Jövőjéért Alapítvány képviselője a baon.hu-nak elmondta, hogy három éve ismerte meg Kollár Andort, és mindenképpen szerették volna segíteni a pályafutását. 

Korábban már támogatták egy oldógéppel, de most eljött az ideje, hogy egy komolyabb sporteszközzel is segítsék.

– Köszönet az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy ebben segített. A versenyíj egy profi, 600 ezer forintos íj, és Andornak szüksége van arra, hogyha nemzetközi versenyekre megy, akkor legyen egy másik versenyíja, hiszen ez kötelező. Ezzel már komoly versenyekre készülhet, akár paralimpiára is – mondta Vereczkei Zsolt az íj átadásakor. Hozzátette, hogy a Honvédelmi Sportközpont kiváló hely Kollár Andor számára, ezért külön köszönetet mondott az intézmény referensének, Bócsa Barnának, hogy felajánlotta az edzési lehetőséget a parasportoló számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában