Labdarúgás

2022.12.26. 10:12

Új vezetőedzővel kezdi az évet a Kecskeméti TE tartalékcsapata

A Kecskeméti TE tartalékcsapata nyáron alakult meg, s akkor még az akadémia szakmai igazgatója, Szabó Tibor vállalta el a vezetőedzői teendőket a csapat élén. A klubnál már akkor úgy terveztek, hogy a téli felkészülés kezdetéig megtalálják a megfelelő trénert a kispadra, ami végül sikerült is. Virágh Ferencnek nem lesz ismeretlen a közeg, hiszen játékosként és edzőként is dolgozott már a KTE sikereiért.

Nyitray András

Dr. Filus Andor, a Kecskeméti TE ügyvezetője, valamint Virágh Ferenc, a tartalékcsapat új vezetőedzője

A KTE tartalékcsapata pont olyan hirtelenjében alakult meg, ahogy az NB I.-es szereplés kiharcolása a klubnak, így rövid idő alatt kellett kialakítani a szabályoknak megfelelő csapatot. Az NB III.-ban a tartalékok 2001-es, vagy fiatalabb születésű csapattal kell felálljanak, négy túlkoros visszajátszó lehet fordulónként. A kecskeméti keret ennek megfelelően helyi fiatalokból áll, a legtöbben első évüket töltik a felnőtt bajnokságban. Szabó Tibor szerint jól haladnak a rutin megszerzésében. 

– Régóta gondolkodtunk a vezetőséggel azon, hogy tartalékcsapatot indítsunk, de a lehetőség és a döntés mégis hirtelen jött nyáron. Lóczi Péter segítségével raktuk össze akkor az NB III-as keretet, mely kiöregedő U19-es játékosokból, az akadémia legtehetségesebb 2004-es és 2005-ös játékosaiból, valamint más akadémiákról hozzánk visszatérő fiatalokból állt. 

Nem volt egyszerű az indulás, de egy jó magot sikerült összehoznunk. Feladatainkat jól elláttuk, mindenben segítettük az NB I-es csapatot, fiataljaink emellett sok tapasztalatot szereztek, a legtöbben most mutatkoztak be még a felnőtt futballban. 

Amint a hiányzó rutin is meglesz, úgy azokat a meccseket is meg tudjuk nyerni, amik ugyan nekünk álltak, de most még nem párosultak eredménnyel. Céljainkat ezzel együtt megvalósítottuk, jó mérkőzéseken fejlődhettek a játékosok – mondta Szabó Tibor az őszi szezonról.

A KTE LA szakmai igazgatója a terveknek megfelelően átadja a feladatot, koncenpció volt az is, hogy helyi kötődésű tréner kerüljön a csapat mellé. 

– Nyáron kevés időnk volt a projekt elindítására, így arra is, hogy megtaláljuk a megfelelő edzőt a klubvezetéssel, ezért is vállaltam a feladatot. 

Szakmai igazgatóként nekem ez az utánpótlás mellett túl sok időt vett igénybe, ráadásul az akadémiával is rengeteg olyan feladat vár ránk, amiket meg kell még valósítanunk. 

Olyan edzőt kerestünk a szakmai testülettel, aki dolgozott az utánpótlásban és a felnőtt futballban is, emellett a helyi kötődés sem volt utolsó szempont. Így esett a választás Virágh Ferencre, aki dolgozott már itt az akadémián, emellett NB III-ban és NB II-ben. Úgy gondoljuk, hogy segítségére lehet a fiataljainknak abban, hogy felkészítse őket a felnőtt futballra – tette hozzá Szabó Tibor.

Virágh Ferencet nem kell bemutatni a régi KTE drukkereknek, hiszen korábban játékosként és edzőként is hosszú éveket húzott le lila-fehérben, játékospályafutását követően a KTE Labdarúgó Akadémián is dolgozott már 2006-tól 2014-ig. Ezután Cegléden és Tiszakécskén töltött el hosszabb időszakot pályaedzőként. Tiszakécskén 2017-től 2021-ig több tréner mellett látta el az asszisztens edzői feladatokat, 2019-ben vezetőedzőnek is kinevezték az NB II-ben. Legutóbb a Tiszaföldvárt irányította az őszi szezonban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei I. osztályban, ahol 14 győzelem mellett csupán egyetlen vereséget számolt csapatával.

– Megtisztelő feladatot kaptam, örömmel is vállaltam el, hiszen ezer szállal kötődöm a klubhoz és a városhoz. 1980-ban lettem még itt igazolt labdarúgó, ez nem ma volt. 

A feladatunk továbbra is az lesz, hogy mindenben kiszolgáljuk az NB I-es csapatot, emellett megtaláljuk és kineveljük azokat a fiatal játékosokat, akik később az elsőosztályig is eljuthatnak. 

Az utolsó két meccsét már meg is néztem a csapatnak, ennek alapján is bátran mondhatom, hogy tehetséges srácok alkotják a keretet. Az alapok megvannak, lehet őket formálni is, természetesen annak megfelelően, amit Szabó István NB I-es vezetőedzővel, illetve Szabó Tibor utánpótlás szakmai igazgatóval meghatározunk. Várom már, hogy elkezdjük a közös munkát – mondta Virágh Ferenc.

A közös munkára már nem kell sokat várni, hiszen a „kis” KTE január első hetében meg is kezdi a felkészülést a tavaszi szezonra. Az NB III. közép csoportjában február 12-én rajtolnak a küzdelmek, a a KTE II. a PTE-PEAC-ot fogadja majd. 

Győri Ábel profi szerződést kapott

A tartalékcsapat jó ugródeszka lehet a fiatalok számára, hiszen egyrészt felnőtt rutint szerezhetnek, másrészt az NB I-es együttes közelében, a szakmai stáb szeme előtt vannak. Az ősszel nyolc gólig jutó Győri Benjámin, valamint Bodor Zoltán már nyáron profi szerződést kapott, ők a tavalyi szezonban már a másodosztályban pályára is léphettek. Harmadikként most Győri Ábel csatlakozott hozzájuk, a tehetséges védő ugyan még az utánpótlásban is játszhatna, de ősszel végig alapember volt már a harmadosztályban, emellett bekerült az U19-es válogatott keretébe is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában