Sakk

2022.06.27. 12:02

Az országos szuperligában szeretne indulni a tassi Neszményi Zoltán

Remek eredményeket ért el idén a Tasson élő Neszményi Zoltán. A Dunaharaszti MTK tagjaként az országos csapatbajnoki versenyeken a dobogó legfelső fokára állhatott fel, emellett ő lett Pest megye legjobb pontszerző játékosa.

Gulyás Sándor

– Ötéves lehettem, mikor édesapám segítségével sikerült elsajátítani a sakk alapjait. Tudásomat a kunszentmiklósi Bege Márton Sakk-És Kulturális Egyesület sakkszakosztályában mélyítettem el, Tompa János nemzetközi mester irányítása mellett. Az első komolyabb eredményem, amire mindmáig nagyon büszke vagyok, a Budapesten 2007-ben elnyert ifjúsági aranyérem. Kunszentmiklóson 2010-ig sakkoztam, majd a szakosztály megszűnését követően egyéniben folytattam. A sakk egyszerű szabályokra épül, de maga a játék nagyon komplex és bonyolult. Az anyag, a tér és idő egyvelege, nem csupán egy logikai játék. Az anyag a figurák, a tér a 64 mező, az idő pedig egy adott terv megvalósítására szánt lépések száma. A sakkozás azért is nagyon jó, mert fejleszti a memóriát, a kritikus gondolkodást, a problémamegoldó készséget és segíti megkülönböztetni a fontos dolgokat a kevésbé fontos vagy lényegtelen dolgoktól – mondta el hírportálunk érdeklődésére Neszményi Zoltán. 

Neszményi Zoltán számos trófeával büszkélkedhet. Fotó: Gulyás Sándor

A fiatal sportember első FIDE (Nemzetközi Sakkszövetség) versenyét 2016-ban nyerte meg. 

– Öt éve játszok a Dunaharaszti MTK sakkcsapatában, 1933-as fennállása óta a szakosztály az elmúlt évben a legjobb sporteredményeket érte el. 

Az összes Pest megyei csapatbajnokságon (Pest megyei I. osztály, Pest megyei szuper, Pest megyei I/A) sikerült elhódítanunk az aranyérmeket, ezüstérmesek lettünk az NB II. Erkel csoportban, valamint az országos szuperligában hatodik helyen zártunk. Már 1978 óta Schubert Gyula bácsi a szakosztályvezető, 1996 óta az egyesület ügyvezető elnöke is. Úgy gondolom, hogy fáradhatatlan és kitartó munkája nagyban hozzájárult ezekhez a sikerekhez, mellesleg ő is aktívan részt vesz a csapatbajnoki tornákon. A célom, hogy a közeljövőben játszhassak az országos szuperligában a DMTK-színekben, amelyben az eredményeimet tekintve reménykedhetem – tette hozzá Neszményi Zoltán. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában