Labdarúgás

2022.06.02. 14:17

A szerencsét sem nélkülözték

Hosszú munka érett be a 2021/2022-es megye I.-es bajnokság végén a Kiskunfélegyházának, hiszen az aranyérmes csapat egy új irányvonal mentén kezdett el dolgozni még tavaly, ami ki is fizetődött.

Nyitray András

Ábel Zsolt (labdával) rutinja is kellett az aranyhoz Fotó: Szentirmay Tamás

A Kiskunfélegyháza utoljára 2019-ben nyerte meg a megyei I. osztályt, azóta két alkalommal is a Jánoshalma bizonyult jobbnak, igaz, 2020-ban csak csonka bajnokságot zártak le a járványhelyzet miatt. A klubnál másfél éve új irányba indultak el, ami bajnoki címet ért. 

– Már tavaly belekezdtünk egy hosszabb csapatépítésbe, ami ebben a szezonban ki is fizetődött – mondta Némedi Norbert, a Kiskunfélegyháza trénere. – Gyakorlatilag mindent megpróbáltunk átalakítani, így a játékosállomány átlagéletkorától kezdve azt a stílust is, amit már hosszú évek óta játszott a csapat. 

Ez nem megy egyik pillanatról a másikra, de tavaly tavasszal szerintem már elkaptuk a fonalat, ráéreztünk arra, hogy mit is kell nekünk csinálnunk. 

Két szezon munkája ez a bajnoki cím, a tudatos építkezésnek az eredménye ennek a bajnokságnak a végére jött ki, abszolút jól összeállt minden a hajrára. 

A félegyháziak minőségi, de eleve nagyon rövid kerettel vágtak neki a szezonnak, ami azért hordoz magában kockázatot is. Főleg tavasszal tapasztalhatták ezt meg, amikor több sérülés is nehezítette a csapat életét. Némedi Norbert elismerte, kellett a szerencse is a végén. 

– Szerencsénk volt, ezt ki kell mondani. Előfordult olyan helyzet is, amikor nekem is ott kellett ülni a padon, mert én voltam az egyetlen csere, pedig eszem ágában sem volt már ebben a bajnokságban pályára lépni. Az biztos, hogy nem vághatunk neki újra így egy szezonnak, mert a létszámunk tényleg irreálisan kicsi volt már a legelején is. 

Összesen 15 mezőnyjátékossal kezdtük a bajnokságot, ráadásul úgy, hogy többen is egy komoly sérülés után jöttek vissza. Ebből végül jól jöttünk ki, de amikor holtpontjaink voltak, azok pont ebből fakadtak. 

Nyolc-kilenc játékos gyakorlatilag végigvitte a szezont, előfordult, hogy már nagyon ki voltunk zsigerelve. Ezt egyszer meg lehet csinálni, megtörténhet az, hogy tényleg minden jól jön ki az év során, de kétszer nem lehet megkockáztatni – mondta Némedi Norbert. 

Némedi Norbert szerint az utóbbi évek egyik legerősebb bajnoksága volt az idei a megyei I. osztályban, annak ellenére is, hogy viszonylag kis létszámú mezőny szállt harcba a végső sikerért. 

– Nagyjából tíz éve forgolódom itt a megyei futballban, így azért van egy látképem róla. Azt a két szezont leszámítva, amikor a Tiszakécske és a Kecskemét is mondhatni profi csapatként célozta meg a feljutást, szerintem ez volt az utóbbi esztendők legerősebb bajnoksága. Igaz, hogy kis létszámmal indult el, de minden klub nagyon tudatosan csinálja azt, amit szeretne. Kevesebb helyre összpontosulnak a játékosok, ezáltal nehéz is megtalálni őket, akár a megye északi, akár a déli részén. Sokat fejlődött a színvonal, képzettebbek az edzők, sok akadémiai múlttal rendelkező játékos is bekerül a körforgásba a helyi nevelések mellett – mondta Némedi. 

A Kiskunfélegyháza a bajnoki cím ellenére nem vállalta, hogy megpróbálkozzon a feljutással, de ennek is megvannak a logikus okai. 

– Hiányosságaink vannak, Kiskunfélegyháza mellett sajnos egy kicsit elment a többi klub ebből a szempontból. Mindenki teszi a dolgát a háttérben, de sokkal kisebb településeken az infrastruktúrát már korábban elkezdték rendbe rakni, mi későn kapcsoltunk. Elkezdtünk pályázni, sokat meg is nyertünk már, de a dolgok nem egyik pillanatról a másikra épülnek meg. Reálisan kell nézni a dolgokat, ha minden jól megy, a terveink talán 80 százaléka megvalósulhat a következő egy évben. 

Az utánpótlás kapcsán is vannak tervek arra tudomásom szerint, hogy ne a megyei ligákban induljanak a csapatok, hanem magasabb szinten nevezzenek esetleg. 

A csapatnak a gerincét szeretnénk megtartani, távozónk csak olyan lesz várhatóan, aki abba akarja hagyni esetleg a focit. Egyeztettem már én is a jövőről szponzorunkkal, itt szó esett arról is, hogy a következő szezonnak már úgy menjünk neki, hogy adott esetben szóba kerülhessen a magasabb osztály is – mondta a tervekről Némedi Norbert. 

Egyelőre természetesen élvezhetik a szabadságot a játékosok a bajnoki cím után, de szeretne egy jó felkészülést végigcsinálni nyáron az együttes, emellett már a kiszemeltekkel is felvették a kapcsolatot. 

– Még egy jó hónapig várhatóan szünetünk lesz, de szerencsére egyre több olyan hírt hallok, hogy a következő szezonra több csapat adja be a nevezését, így nőhet a létszám. Ez legyen is így. Könnyen lehet, hogy így hamarabb is kezdődik a megszokottnál a bajnokság. Nyáron van hosszabb idő a felkészülésre, ilyenkor az igazolások is könnyebben mennek, már mi is beszélgetünk szóba jöhető játékosokkal. Nagyon bizakodva készülünk a munkára, meglátjuk, mi fog kisülni belőle – zárta gondolatait a kiskunfélegyházi tréner. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában