Kosárlabda / Galériával

2022.04.07. 13:54

Jól szerepeltek a Bács-Kiskun megyei csapatok

Április 1–3. között rendezte meg a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) megbízásából a Bács-Kiskun Megyei Diáksport Egyesület Kecskeméten a kosárlabda B kategória országos döntőjét.

Kovács Nóra

Fotó: Kovács Nóra

 A viadalra közel 2300 diákkal neveztek az iskolai csapatok. Közülük a selejtezőből 20 fiú- és 14 lánycsapat több mint 400 kosarassal kvalifikálta magát a kecskeméti döntőre. Bács-Kiskun megyéből a fiúcsapatot a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium, míg a lányokat a kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium és Kollégium képviselte. A mérkőzéseknek a Mercedes-Benz Gyár Sport Akadémia épülete, illetve a Neumann János Egyetem Törös Olga Sportcsarnoka adott otthont. 

 

– A járvány jelentősen megnehezítette az elmúlt években a munkánkat, már a 2019/2020-as tanévben is mi rendeztük volna az országos döntőt, azonban az utóbbi két évben erre nem volt lehetőség – nyilatkozta Dóka András, a Bács-Kiskun Megyei Diák- és Szabadidősport Egyesület főtitkára. – A Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. azonban nagy segítséget nyújtott abban, hogy idén már gond nélkül létrejöhessen ez az esemény. 

 

Az egyik Bács-Kiskun megyei résztvevő, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium a hatodik helyen zárta a tornát. A csoportmérkőzések során négy meccséből hármat megnyert, így nyolc pontjával a második helyen zárt a C csoportban. A keresztjáték során a negyeddöntőben a buda­pesti Nikola Tesla Gimnáziummal mérkőzött és 41–25-re alulmaradt, így az 5–8. helyért játszhatott. Itt a szombathelyi Bolyai János Gimnáziummal mérkőztek és 33–28 arányban diadalmaskodtak. Az ötödik helyért a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium volt az ellenfél, végül a Zala megyei gárda nyert 29–23-ra. 

 

A kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium és Kollégium csapata a tizedik helyen végzett. Egy mérkőzést nyertek meg a halasiak a csoportmérkőzések során, két játszmájuk vereséggel zárult, ezzel pedig a harmadik helyen végeztek a D csoportban. A keresztjáték során az alsóházban a pápai Türr István Gimnáziumot kapták ellenfélként, amelyet 17–14 arányban sikerült legyőzniük. A 9. helyért való csatában végül a miskolci Földes Ferenc Gimnázium ellen maradtak alul, 31–22 arányban. 

 

Négy olyan iskola is szerepelt a döntősök között, amely mind a lány- mind a fiúcsapatával eljutott Kecskemétre. A Földes Ferenc Gimnázium (Miskolc), a Nikola Tesla Gimnázium (Budapest), a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium és a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma.

 

A legeredményesebb iskolának az évről-évre kiemelkedően szereplő budapesti Nikola Tesla bizonyult, amely mindkét nemben érmet tudott hazavinni, az aranyérmek pedig a fiúknál Pannonhalmára, a lányoknál Szekszárdra kerültek.

 

Forrás: Reti Attila

 

A dicsőségen túl pedig nem kis eredménye van a dobogós helyezésnek, hiszen a felvételi pontszámításnál ez tíz többletpontot jelent a diákoknak.

 

Forrás: Reti Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában