Úszás

2022.01.02. 07:00

Jó úton jár a BÁCSVÍZ KVSC

Eseménydús, sportszakmai sikerekkel teli 2021-es évet zár a BÁCSVÍZ KVSC. A járványügyi helyzet miatt ez az esztendő is különlegesnek bizonyult, ennek ellenére az egyesület mindhárom szakosztálya komoly sportteljesítményt tudott felmutatni. Három szakág felelőse számolt be az évről.

Vincze Miklós

BÁCSVÍZ KVSC-úszók

Forrás: BÁCSVÍZ/archív felvétel

Az úszószakosztály teljesítményét Nagy Zoltán vezetőedző-szakosztályvezető értékelte. – 2021-ben több ponton is mérföldkőhöz érkezett az az építkezési folyamat, melyet 2018-ban kezdtünk el a szakosztályban – tekintett vissza. – A három éve tartó munkának az idén megmutatkoztak a jelei, van okunk megállni és büszkének lenni sportolóink eredményeire – jelentette ki, majd folytatta a leginkább büszkeségre okot adó eredmények felsorolásával. 

– Mészáros Dániel a júliusban, Rómában megrendezésre kerülő junior Európa-bajnokságról bronzéremmel tért haza, a 4x100 méteres mix gyorsváltó tagjaként. Dani az ifjúsági országos bajnokságon két bajnoki címet, két ezüst- és egy bronzérmet nyert. A felnőtt országos bajnokságokon hét döntőben is szerepelt. Garajszki Máté idei mérlege is figyelemre méltó, hiszen az ifjúságiként begyűjtött egy bajnoki cím, egy ezüst- és egy bronzérem mellett a felnőtt mezőnyben tíz váltót és egyéni döntőt úszott. Vizin-Esquivel Dániel a serdülőbajnokságon bronzérmet nyert 100 méteres mellúszásban. 

Serdülő és Ifjúsági korosztályú versenyzőink közül Ga­rajszki Máté, Mészáros Dániel, Lajter Szabolcs, Már­hoffer Soma, Demjén Bátor és Mozsárik Levente váltóban is bravúrosan versenyeztek: egyrészt megdöntötték a 4x50 méteres és a 4x100 méteres férfi gyorsváltó rövid pályás ifjúsági csúcsait, másrészt ifjúsági magyar bajnoki címet, továbbá ezüstérmet szereztek 4x200 méteres, illetve 4x100 méteres férfi gyorsváltóban.

De a fiatalabb korosztályok tekintetében sem lehetnek elégedetlenek. – A fiatalabb versenyzőink sem tétlenkedtek, Mohay Janka cápa korosztályban három bajnoki ezüst- és két bronzérmet szerzett gyorsúszószámokban, Czeglédi Diána pedig a gyermekbajnokságon nyert bronzérmet 100 méter hátúszásban, illetve – tanulmányi eredményei elismeréseként – Kecskemét város elismerő oklevelében részesült.

A BÁCSVÍZ KVSC úszói a magyar országos bajnokságokon negyvenegy döntős helyet szereztek, és így – az előző évihez képest négy helyet előrelépve – bekerültek a legjobb húsz egyesület közé. 

– Gratulálok minden versenyzőnknek, valamint köszönöm a kollégák és a szülők áldozatos, kitartó munkáját – fejezte ki a háláját Nagy Zoltán.

– Jó eredményekkel zártak az uszonyos úszók is – folytatta a beszámolót Juhos Gergely, a búvárúszó szakosztály vezetője. – A 2021. évben tizenegy versenyen hatvannyolc arany-, ötvenhét ezüst- és hetvennégy bronzérmet nyertek uszonyosaink. Az év legfontosabb versenyei a tomszki felnőtt világbajnokság, a liganói junior világbajnokság és az országos bajnokság voltak. A felnőtt vébén Blaszák Lilla bronzérmes lett, míg a junior vébén Pálfi János és az ifjúsági korú Szili Ágnes egy-egy ezüstéremmel jelezték, hogy helyük van a válogatottban. Az országos bajnokságon tizennyolc bajnoki címet szereztek sportolóink. 

Nemzetközi utánpótlásversenyünk évről évre nagy érdeklődésnek örvend, így a fiatalabb korosztályok is rangos versenyen mérhetik össze tudásukat.

– A szeniorúszó szakosztály 2021-es éve felemás módon alakult – állapította meg Kolonics Krisztián szakosztályvezető. – A vírushelyzet miatt az első négy hónapban semmilyen verseny nem került megrendezésre, így a téli-tavaszi szezon várakozással telt el, hogy mikor lesz végre az első megmérettetés – ecsetelte a nehézségeket. – 2021-ben a medencés versenyek mellett szakosztályunk több tagja is a nyílt vízi versenyeken is megmérette magát. A 2021. évi nyitott medencés ob-n versenyzőink három ezüst- és két bronzérmet szereztek, míg az őszi hódmezővásárhelyi fedett pályás ob-n négy arany, öt bronzérem mellett további öt pontszerző helyet gyűjtöttek. A nyílt vízi versenyeken Zima Péter remekelt, hiszen az Open Water Tournament versenysorozat mindhárom állomásán – Balatonfűzfő, Paks, Gyékényes – megnyerte kategóriáját, és ezzel az abszolút sorozatban is az első helyen végzett. A serházzugi hosszútávúszó versenyen, amely egyben a nyílt vízi ob is volt, Hajdú László szerzett korosztályában aranyérmet.

Mészáros Dániel (balra) és Nagy Zoltán a római ifi EB-n

– A 2021-es év végével nem csak egy esztendő, hanem egy négyéves ciklus is lezárul 

– jelentette ki Aczél Péter, a BÁCSVÍZ KVSC elnöke. – 2017 őszén új, ötfős elnökség alakult, benne három új taggal. A szeniorúszó és a búvárúszó szakosztály esetében a szakosztályvezetők által az állandóság biztosított volt, az úszók esetében azonban mind a szakosztály vezetésének kialakítása, mind az edzői állomány megfelelő összetételének megtalálása tekintetében időre volt szükség. Örömmel nyugtáztuk, hogy 2018–2019-re ez sikerült, amely kiegyensúlyozottságot hozott a mindennapokba, és nélkülözhetetlennek bizonyult ahhoz, hogy ilyen sikerekről beszélhessünk. Az úszóink legutóbb 2013-ban hoztak utánpótlás világ-, illetve Európa-bajnokságról érmet, amely Mészáros Dániel révén újra sikerült. Az eredményeken túl a nálunk folyó szakmai munka színvonalát az is hűen tükrözi, hogy a Magyar Úszó Szövetség 2021-től Nagy Zoltánt nevezte ki a Dél-Alföld régiós vezetőedzőjének. Uszonyosaink a tőlük korábbi években megszokott eredményességet hozták, felnőtt és junior világbajnokságról is éremmel térhettek haza. 

Örömmel konstatáljuk, hogy versenyzőink továbbra is a szűk elithez tartoznak az országban, és Kecskemétre jelenleg is az uszonyos úszás egyik hazai fellegváraként tekintenek. 

Az egyesület tagsága is elismeréssel nyugtázta az elmúlt négy év teljesítményét, amelyet azzal fejezett ki, hogy az elnökségnek újabb négy évre bizalmat szavazott. – Ennek a bizalomnak a következő időszakban igyekszünk megfelelni – mondta Aczél Péter. Végül köszönetét fejezte ki a támogatóiknak és együttműködő partnereiknek. – Kiemelten a BÁCSVÍZ Zrt.-nek, amely cég 1984 óta névadószponzorként a legnagyobb támogatónk. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának, amely a létesítményhasználat feltételeivel segít bennünket, a Hírös Sport Nonprofit Kft.-nek, aki a hazai pályát, a kecskeméti fürdőt üzemelteti, és egyúttal a hazai versenyeink állandó társrendezője, valamint a KESI-nek, akikkel felmenő rendszerben közösen sportoltatjuk az úszókat, és akikkel az együttműködésünk a 2022-ben induló Úszó Nemzet Program kapcsán egy újabb pillérrel bővül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában