Kosárlabda

2021.12.22. 21:52

Kicsúszott a Kecskemét kezéből a győzelem a DEAC ellen

A Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét az NB I. A csoportjának 13. fordulójában a DEAC-Tungsramot fogadta a Messzi István Sportcsarnokban szerda eset. A még mindig rengeteg játékosát nélkülöző hazai együttes kiélezett meccset játszott a debreceniekkel, melyen a ráadásban maradt alul.

Nyitray András

Pollard (fehérben) kezében maradt a győztes kosár

Forrás: Réti Attila/KTE

Fotó: Reti Attila

Drenovac gyors kettesével indult a meccs, melyre Dramicanin válaszolt szép ziccerrel, és az első három perc összességében a hazaiaknak sikerült jobban, Kiss tempója után már 8-4-re ment el a KTE. Bár pont magas poszton volt karcsú a Kecskemét rotációja, a betöréseket sem vetették el, Milutinovic előbb egy ziccert fejezett be, majd egy üres triplát is bevágott (15-6). Jorgosz Vovorasz időt is kért, majd alaposan lekapta a tíz körméről minden játékosát. Úgy tűnt ez hatni is fog, Drenovac egy kettő plusz egyes akcióval jelentkezett, majd Thames is betalált középtávolról (15-11). Forray Gábor igyekezett sűrűn forgatni nem túl bő rotációját, hiszen a DEAC érezhetően elkezdett visszajönni a meccsbe. Wittmann triplája ugyan lejött, de Pollard egyből visszatette a lepattanót, majd az utolsó két percbe Neuwirth triplája után léptek be a csapatok (19-16). Miután egy gyorsindítás után egyre hozta fel a debrecenieket Dzeletovic, hazai részről is jött az időkérés (19-18). Itt sem tett rosszat a beszélgetés, szép játék végén Jaramaz vágott be egy üres triplát, majd Wittmann passza után Kiss talált be közelről (24-19). A Kecskemét öröme csak azért nem lehetett teljes, mert Hagins még bevágott egy dudaszós kettest (24-21).

A második negyed elején azonnal egyenlített Neuwirth újabb triplájával a DEAC, majd Fazekas kettese után Dezeletovic is betalált kintről (26-27). Nem céloztak ezután túl pontosan a felek, de Aska végül megtörte a csendet a palánk alól. Pollard az első félidőben kintről nem remekelt, Aska azonban a másik palánk alatt újabb pontokat szerzett faulttal együtt (28-33). Neuwirth is nagyon stabil kézzel szórta kintről a triplákat, Pollard és Dramicanin ugyanakkor közelről tartották a lépést (34-36). Jorgosz Vovorasz megint jól használta ki ezután időkérését, Dzeletovic dobott hárompontost, majd Tóth volt eredményes a palánk alól (34-41). 

A DEAC stabilan vezetett, de Jaramaz távoli kettesével próbált zárkózni a KTE, majd két büntetőt is helyére tett a hazai légiós, illetve a legvégén Dramicanin is (42-45).

A második félidőt megint a DEAC kezdte jobban, Drenovac kosara után nyílni kezdett az olló, azonban jókor jött Dramicanin triplája (47-52). Thames kezdte elkapni a fonalat, második triplája után már nyolccal ment a Debrecen, de Wittmann három büntetője is a helyére került (50-55). A Kecskemét nagyon szépen küzdött, Pollard előbb gólpasszt adott Kissnek, majd maga talált be középtávolról (54-55). A hazai lendületet Drenovac lendületes betörése és ziccere törte meg, de ezt követően egy darabig egyik csapat sem tudott betalálni (54-57). A hosszú csendet végül Fazekas törte meg, aki Pollard palánk alá lőtt labdáját váltotta kosárra (56-57). Az utolsó percben már a vezetésért támadott a KTE, amit azonnal meg is szereztek, Wittmann dobta be tiszta hármasát (59-57).

Abszolút nyitott volt az utolsó negyed előtt, ki jöhet ki győztesen a csatából, de Jaramaz hatalmas triplája jelezte, hogy a KTE most már nem akarja kiengedni kezéből az előnyt. Thames is jó napot fogott ki, azonnal jött a debreceni válasz így (62-60). Aska egész meccsen keményen dolgozott a palánk alatt, ennek újabb kettes lett a jutalma, amivel egalizált a DEAC (62-62). Debreceni időkérés után folytatódhatott a meccs, Dzeletovic hármasával (62-65). Kisebb gödörben volt ekkor támadásban a Kecskemét, ráadásul Polyák is betalált közelről, jött viszont Milutinovic életmentő kinti dobása (65-67). Aska továbbra is tarthatatlan volt, ha megindult a gyűrű felé, Jaramaz viszont hasonlóan fontos pontokkal vétette észre magát (70-71). Fazekas újra egyenlíteni tudott, de a másik oldalon Drenovac nem engedte sokáig örülni a hazaiakat (72-74). 

Három perc sem maradt hátra, amikor Pollard szedett le egy támadó lepattanót, és pontos tempóval egalizált, majd Wittmann Tóthtal együtt volt eredményes bátor betörése végén (77-74). 

Thames ugyan válaszolt, de Wittmann minden rutinját bedobva, egylábas, palánkos tempóval válaszolt (79-76).

Másfél perccel a vége előtt Aska villant meg ismét, behúzott egy lecsorgó dobást faulttal együtt (79-79). A görög tréner ismét időt kért, ami szokás szerint bejött, egy kivédekezett kecskeméti akció után Aska talált be kicsit messzebbről (79-81). Forray Gábor is időt kért, majd a hazai akció Pollard betörésével zárult, akit faultoltak dobás közben. Az amerikai mindkettőt bedobta, így a debreceniek megint gyors megbeszélést tartottak az utolsó 21 másodperchez érve (81-81). A Kecskemét egész pályán védekezett, Jaramazra szinte azonnal ráfújtak egy szabálytalanságot, Hagins első büntetője azonban kimaradt (82-81), így a Kecskemét gyakorlatilag a győzelemért támadhatott már. Forray Gábor is felrajzolt egy figurát, Pollard betört, akit ismét szabálytalanul szereltek három másodperccel a vége előtt, és mivel csak a másodikat dobta be, jöhetett a ráadás. (82-82).

A hosszabbítás mindkét oldalon rossz dobásokkal kezdődött, végül Dzeletovic büntetői találtak először célba (82-84), majd Thames tempója után időt is kért a KTE (82-86). Dramicanin triplája nem volt pontos, ellenben Tóth centermunkája fizetődött ki (82-88). A Kecskemét elvesztette a fonalat támadásban, elfogyott az erő, a DEAC ezt kihasználva megnyerte a találkozót (85-94).

– Gratulálnom kell a csapatomnak, mert úgy gondolom, hogy emberfelettit küzdöttek a játékosok. Kezünkben volt a mérkőzés végkimenetele, de ilyen a sport. Ha az a büntető bemegy, akkor most mindenki arról beszél, hogy az ezer sebből vérző Kecskemét megverte a nagy terveket szövögető Debrecent. Sajnos nem így történt, a hosszabbításra már teljesen elkészültünk az erőnkkel, az a dobás már előre vetítette, hogy ki fogunk kapni. Becsülettel próbálkoztunk, de a Debrecen ott már jobb volt, megérdemelten nyerték meg a mérkőzést. Nem vagyunk könnyű helyzetben, többen nem leszünk egy darabig, próbáljuk összedrótozni a fiúkat a következő meccsre – értékelt a lefújás után Forray Gábor vezetőedző.

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét - DEAC-Tungsram h.u.: 85-94 (24-21, 18-24, 17-12, 23-25, 3-12)

Kecskemét, 1000 néző. V: Cziffra Cs., Győrffy P., Söjtöry T.

Kecskemét: Pollard 15, Jaramaz 20/12, Milutinovics 12/6, Dramicsanin 13/3, Kiss 6. Cserék: Lukács -, Wittmann 11/3, Fazekas 8, Ivkovic -, Botka -, Tóth B. -. Vezetőedző: Forray Gábor

Debrecen: Kerpel-Fronius -, Thames 17/9, Drenovac 15, Kovács -, Aska 18. Cserék: Hagins 6, Neuwirth 9/9, Polyák 3, Dzeletovics 21/9, Tóth Á. 5. Vezetőedző: Jorgosz Vovorasz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában