TRIATLON / galériával

2021.08.15. 21:28

A tiszakécskei Badar Gergő rajt-cél győzelmet aratott

Négyszázötven egyéni és kétszáz csapat vett részt augusztus 14-én az idei nyílt nemzetközi hosszútávú triatlon versenyen, amit Nagyatádon rendeztek. Közülük azonban sokan nem tudták befejezni a távokat.

Szentirmay Tamás

Harminc éven keresztül minden évben a Somogy megyei kisváros, Nagyatád rendezte meg a hosszútávú (3.8 km úszás, 180 km kerékpár, 42 km futás) triatlon országos bajnokságot. Ezúttal azonban Balatonkenese látja majd vendégül a sportág szerelmeseit egy hónap múlva. Ettől függetlenül Nagyatád mindig, és a mostani alkalommal is népszerű a triatlonisták körében, ezt a magas indulólétszám is bizonyítja. Bár a nagy meleg nem igazán kedvezett a versenyzőknek, ígyis szépszámú, 450 egyéni és kétszáz csapat nevezett.

Az úszást a hagyományoknak megfelelően a gyékényesi bányatóban rendezték meg, szombaton reggel. Ezúttal nem egyszerre indult el a mezőny. Az elit sportolók – mindössze hatan –, kék úszósapkában, a többiek pedig pirosban vághatták bele magukat a tó kellemes hőmérsékletű vizébe. A már nem először próbálkozó versenyzők fehér sapkában másfél perccel később, az első alkalommal próbálkozók pedig zöld úszósapkában, szintén másfél perccel később vágtak neki a táv leküzdésének, ami három körből állt. Az első és a második kör után ki kellett jönni a vízből és mintegy tíz méter szárazföldi futás után újra bele kellett futni a habokba. Az úszás után a kerékpár következett, ami egy nagyobb, 92 kilométer és három kisebb (29.3 km) körből állt.

A frissítőállomásokon vizet, izotóniás ital, gélt, energiaszeletet és banánt kínáltak a szervezők a versenyzőknek, de természetesen az egyéni frissítésre is volt lehetőség a kijelölt helyeken.

A futásnál nyolc kört kellett megtenni a forgalomtól teljesen elzárt útszakaszon, ami egyenként 5250 méteres körből állt. Ott is volt több helyen frissítés, ahol még jeget és dinnyeszeletet is kaphattak az indulók.

Mivel a víz hőfoka meghaladta a 24 fokot, így neoprént nem lehetett használni. A rajt után már látszott, hogy a tavalyi bajnok Badar Gergő, a Tiszakécskei VSE versenyzője, aki az egyes számot kapta, úszásban elhúz a mezőnytől. Folyamatosan növelte az előnyét, és a kerékpár első körénél, a táv felénél már közel tizenöt perc előnyre tett szert. Ez az előnye folyamatosan nőtt, nem csak a kerékpár során, de a futásnál is, és

végül 8.23.04 óra idővel ért célba, ami azt is jelentette, hogy az elmúlt évi eredményénél is jobban teljesített.

A második helyezett Erdélyi Dániel (Alba Triatlon SE) időeredménye 9.04.08 lett, míg a harmadik, Ales Suhadolnik (PPR Team) 9.14.02-t teljesített.

A nőknél Halupka Ágnes (egyéni versenyző) 11.55.10, Szekeres Mariann (Veszprémi Triatlon Egylet) 12.08.05, és Bereczki Karina (Alba Triatlon SE) 12.09.46 volt a sorrend.

A nagy meleg próbára tette a versenyzőket, és néhány sérülés is akadt, így közel hatvan indulónak nem sikerült befejezni a versenyt.

– Igazából nem volt időcél, csak végig akartam menni a pályán. Az edzőmmel, Bajai Péterrel abban maradtunk, hogy igyekszem majd a verseny során jól érezni magam a távokon

– nyilatkozta a célba érkezés után Badar Gergő. – Megmondom őszintén, egy kicsit unalmas volt végig egyedül úszni, kerékpározni és futni. A bringa vége felé kezdett fájni a derekam, örültem, hogy leszállhattam a kerékpárról és elkezdhettem a futást, ahol egészen jól éreztem magam. Próbáltam végig azonos tempót futni és pár másodperces differenciával a nyolc körben sikerült is ezt megvalósítani. Nem tudom, hogy jövőre mit hoz a helyzet, de ha úgy adódik, akkor az elkövetkezendő évben is szeretnék javítani az időeredményemen, természetesen itt, Nagyatádon.

Minden egyéni célbaérkező a nyakba akasztott érmen és egyéb ajándékokon kívül egy szál rózsát is kapott, amit a férfiak annak adhattak oda, akinek akartak. Badar Gergő a párját választotta, akinek kezében ott volt nemrégen született gyermekük.

Megyénkből többen is indultak még a nagyatádi versenyen, legtöbbjük a középmezőnyben végzett, de olyan is akadt, akinek különböző okok miatt nem sikerült befejeznie a versenyt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában