labdarúgás

2021.08.26. 07:00

A sikerek után is megfontolt a Kecskeméti TE

A KTE-Hufbau rendkívül jól kezdte újoncként a másodosztályt, hiszen tíz pontjával a harmadik helyről várja öt kör után a folytatást. A Kecskemét hosszú idő után jutott vissza az NB II.-be, ahol szeretnék stabilizálni most már a helyüket. Dr. Filus Andor ügyvezető szerint az a legfontosabb, hogy továbbra is megfontoltan tervezzék a jövőt.

Nyitray András

A megyei I. osztály megnyerése volt az első lépés a cél felé vezető úton 2018-ban

Fotó: Nyitray András

Kitűnően kezdte újoncként a Merkantil Bank Ligát a Kecskeméti TE, mely öt fordulót követően harmadik a tabellán. A jó rajtnak természetesen a klubvezetés is örül a szurkolók mellett, illetve bíznak abban, hogy ez a jó sorozat minél tovább eltart majd.

– Természetesen nagyon elégedettek vagyunk, szerencsére azt tapasztaljuk, hogy a szurkolók is. Az eredményesség mindig összekovácsol egy közösséget, most is ez történik. Bízunk abban, hogy ez a jó széria még sokáig kitart – mondta az eddigi szereplés kapcsán dr. Filus Andor, a KTE ügyvezetője.

Dr. Filus Andor szerint a stabilitás a fő érték
Fotó: Nyitray András

A sikeres szereplés több összetevőre vezethető vissza, de fontos szempont, hogy nyáron a szakmai stáb és a játékoskeret is átalakult, összesen 16 játékost igazoltak a lila-­fehérek. A sok érkezőt sosem könnyű csapattá gyúrni, de Kecskeméten igen gyorsan megállapodtak a kiszemeltekkel, így együtt kezdhették el a munkát az új szakmai stábbal a játékosok.

– Nyáron nagyobb átalakuláson esett át a keret, illetve Szabó István vezetőedzővel új stáb állt fel. A célunk az volt, hogy a lehetőségeinkhez mérten a lehető leggyorsabban kialakítsuk a végleges keretet. Hiába ért véget az NB III.-as bajnokság, nem álltunk meg, így a felkészülés kezdetére szinte teljessé is vált a játékoskeretünk. Csapatembereket, jó karakterű futballistákat kerestünk, nem utolsósorban jó embereket, ez legalább olyan fontos volt a szakmai stáb számára, mint a képességek. Tényleg sok helyen, több irányból igyekeztünk leinformálni mindenkit, ezek után hoztunk döntést a stábbal. Egyelőre azt mondhatjuk, hogy jó válogatási elv szerint szűrtünk – tekintett vissza a nyárra dr. Filus Andor.

A KTE három évig nem is létezett a 2015-ös NB I.-es kizárás után, összességében 6 évig nem szerepelt kecskeméti klub a profi osztályban.

Nehéz és hosszú utat kellett bejárni újra a profi osztályig,

amit alapvetően mégis gyorsan tudott teljesíteni a nehéz helyzetből induló klub, hiszen az új tulajdonos négy évvel ezelőtt vette át a klubot. Azóta két feljutást ünnepelt az együttes.

– Kicsit visszakanyarodnék, mert sokan talán kevésbé ismerik azokat a folyamatokat, amiknek köszönhetően újra NB II.-ben szerepelhet a KTE. A HÉP Zrt. 2017-ben lett a felnőttcsapatot működtető kft. százszázalékos tulajdonosa, azok után, hogy már két éve csak a megyei I. osztályban szerepelt a kecskeméti csapat. Akkor egyértelmű volt a cél, azonnal fel kellett jutni az NB III.-ba, ahonnan három éven belül a másodosztályba szerettünk volna kerülni. Ezek nagyon nehéz lépések voltak, hiszen érthető módon egy ilyen projekt hatalmas anyagi forrásokat igényel, miközben ezekben a ligákban nincs, vagy a célokhoz képest elenyésző mértékű a központi MLSZ-es rajtpénz, a támogatók számára ráadásul – érthető módon – nem egy negyed- vagy harmadosztályú klub szponzorálása a fő prioritás. Az első lépést azonnal teljesítettük is a megyei bajnokságban, ami jó alap volt ahhoz, hogy újra méltó nevén szerepeljen a klub. Az NB III.-ban aztán igyekeztünk folyamatosan fejlődni. Nem voltunk könnyű helyzetben, hiszen a koronavírus begyűrűzésével leálltak a bajnokságok a második év közepén. Természetesen követtünk el mi is hibákat, de örök igazság, hogy csak az hibázik, aki tenni is akar. Márpedig az akarat mindenképpen erős volt, bravúrnak kell értékelni, hogy abban a kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben is, ami az első lezárások után következett, stabil tudott maradni a klub működése a tulajdonosnak köszönhetően. Sőt, kimondva is a feljutást céloztuk meg, kitartottunk céljaink mellett.

Négy év alatt így két osztályt ugrott felfelé a klub, ami hatalmas eredmény, hiszen végig ezért dolgoztunk.

Most már az a cél, hogy itt is maradjunk – foglalta össze a múltat az ügyvezető.

A megyei I. osztály megnyerése volt az első lépés a cél felé vezető úton 2018-ban
Fotó: Nyitray András

A klubnál két lábbal a földön állnak, örülnek a jó eredményeknek, ugyanakkor a kitűzött cél továbbra is a biztos bennmaradás, lehetőség szerint minél jobb eredménnyel.

A harmadosztályban három évet töltött a KTE
Fotó: Bús Csaba

– A folyamatosságban hiszünk, mindig a kitűzött célok mentén dolgoztunk eddig szezonról szezonra. A hátterünk stabil, a működésünk biztos lábakon áll, de ez azért lehet így, mert nagyon szigorúan vesszük a számokat, illetve azt, hogy mennyi pénz áll rendelkezésünkre. Van egy tulajdonosa a klubnak, neki egy elképzelése, ehhez a lehetőségekhez mért támogatást mindenben megadja, ez a kiszámíthatóság lehet a jövő sikereinek alapja is, nem véletlenül csatlakozik hozzánk egyre több régi, új vagy éppen régi-­új támogató. Olyan tradicionális nagy cégek a régióból, amelyeknek már korábban is szívügye volt a futball. A kérdésre visszatérve, a céljaink nem változtak, a minimális elvárás a bennmaradás, amit szeretnénk minél jobb eredménnyel elérni. Egy erős középcsapattal maximálisan elégedettek lennénk, mely továbbra is sok nézőt csalogat ki a Széktói Stadionba – mondta dr. Filus Andor.

A kecskeméti drukkerek éhesek a jó futballra, ezt bizonyítja az is, hogy fordulóról fordulóra egyre többen látogatnak ki a hazai meccsekre, legutóbb már 1200 néző volt a Csákvár elleni 2–0-s siker alkalmával.

– A Budaörs elleni szezonnyitón többen voltak, mint a legtöbb NB III.-as bajnokin, persze ez csalóka dolog, hiszen sokáig zárt kapuk mögött kellett akkor meccseket játszani. A Merkantil Bank Liga egy nagyon nívós bajnokság, tele van a mezőny korábbi NB I.-es klubokkal, bajnokokkal, kupagyőztesekkel, igazi futballfellegvárakkal. A nézőszám folyamatos növekedése már a csapat érdeme, hiszen a Budaörs ellen is „állva haltunk” meg a pályán a kezdeti megilletődöttség után, majd a Soroksár és az Ajka ellen jó játékkal tudtunk nyerni. A sikernél nézőcsalogatóbb dolog nincs, persze törekszünk arra, hogy minél inkább ott legyünk a köztudatban.

A sikerek mellett nagyon egymásra talált a csapat a szurkolókkal,

ehhez viszont az is kell, hogy olyan küzdőszellemmel futballozzanak a játékosok, amire eddig nem lehetett panasz, nagyon jó a csapatszellem az öltözőben. A drukkerek ezt értékelik, és fogják akkor is, ha éppen semmi nem akar összejönni egy meccsen. Jó azt látni, hogy nagyon sok olyan arc tért vissza a lelátóra, akik esetleg már hosszú ideje nem voltak kint a Széktóiban. Szeretnénk, ha a hazai meccsek újra programmá, közösségi élménnyé válnának – mondta a KTE ügyvezetője az egyre gyarapodó közönségről.

Egyre több ok van manapság az örömre a Széktói Stadionban a KTE szereplése okán
Fotó: Bús Csaba

A klub továbbra is megfontoltan tervezi a jövőt, jelenleg az a legfontosabb, hogy a KTE-re ne csak újoncként, hanem minél előbb stabil NB II.-es klubként tekintsenek, ebben az esetben bátran lehet magasabbra helyezni a lécet később.

– Most az a legfontosabb, hogy a klub stabilizálja a helyét a másodosztályban, újoncként mindig kicsit máshogy néznek az emberre. Sok munka kell még ahhoz, hogy futballberkekben újra úgy beszéljenek a KTE-ről, mint erős NB II.-es bázisról, amint ez a kép kialakul, minden fronton előrébb léphetünk. Tudatosan építkezünk évek óta, ebből továbbra sem szeretnénk engedni, a lécet viszont folyamatosan szeretnénk majd egyre feljebb helyezni.

Nem szabad elfelejteni, hogy van egy nagyjából 250 gyermeket számláló utánpótlásunk is,

Kecskeméten a mi korosztályos csapataink versenyeznek a legmagasabb szinten, a feljutás hatására csak idén nyáron 40 játékos érkezett. Az akadémia működtetése sem kevés munkával jár, nekünk kell előteremteni erre a forrásokat, a nyáron bevezetett új rendszerben pedig igen komoly feladatokat kaptunk az MLSZ-től Tehetségközpontként – mondta végezetül dr. Filus Andor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában