triatlon

2021.07.20. 07:00

Faldum Gábor első helyen zárt

Az elmúlt hétvégén Tatán rendezték meg az Old Lake Man rövidtávú országos bajnokságot, ahol nagyszerű megyei sikerek születtek. Faldum Gábor, a Mogyi SE Baja versenyzője rajt-cél győzelmet aratott.

Szentirmay Tamás

Faldum Gábornak nem akadt ellenfele a tatai országos bajnokságon

Fotó: Szentirmay Tamás

Nagyszerű környezetben, kiváló szervezéssel rendezték meg Tatán a rövidtávú országos bajnokságot. Az indulók száma (650 fő) is azt mutatta, hogy nagy érdeklődés volt a verseny iránt.

Az 1500 méteres úszást a tatai tóban rendezték, majd 40 kilométer kerékpár következett, teljesen lezárt pályán, amit a futás követett. Először a férfiak vetették magukat a vízbe, majd a nők, így természetesen neoprént nem lehetett használni. Országos bajnokság révén jó nevű versenyzők is indultak, köztük volt Faldum Gábor, a Mogyi SE Baja triatlonistája is, aki három héttel korábban, hazai pályán, a sprinttávú országos bajnokságot is megnyerte.

– Nagyon gyorsak az International Triatlon Unio (ITU) versenyei, ahol az elmúlt években nagyon sok alkalommal indultam, és ahhoz nekem is alkalmazkodnom kellett – nyilatkozta Faldum Gábor. – Úgy terveztem, hogy úszásban egy kicsit szeretnék elszakadni a mezőnytől. Wágner Tomi azért jött utánam, de sikerült a tervem, és elsőként jöttem ki a vízből. A kerékpár elejét okosan próbáltam megoldani. Nem éreztem annyira jól magam, de később, 10 kilométer után magamra találtam, 35 kilométer megtétele után viszont már legszívesebben leszálltam volna a bringáról.

A futást saját tempóban képzeltem el, de azért a kerékpár sokat kivett belőlem.

Mivel tudtam, hogy nagy az előnyöm, nem stresszeltem annyira, de azért elfáradtam a verseny végére. Ez is volt a tervem, hogy ez az országos bajnokság egyúttal egy jó edzés is legyen, mert augusz­tus 8-án szeretnék Svájcban fél távon indulni, ami nekem új verseny lesz – mondta Faldum Gábor.

Az indulók között ott volt Boronkay Péter kétszeres világbajnok, négyszeres Európa-­bajnok paratriatlonista is, akinek nem régen született meg második fiúgyermeke, és ezt egy harmadik hellyel ünnepelte meg.

– Sajnos az elmúlt héten csak egy alkalommal tudtam lemenni az uszodába úszni, mert egy hete született meg a második kisfiunk, Kristóf, így minden szabadidőm körülötte és az anyukája körül forgott – mondta Boronkay. – Éppen ezért inkább mentálisan készültem erre a versenyre. A korosztályomban nagyjából hetvenen indultunk, nagyon örülök annak, hogy több év után ismét sikerült a dobogóra felállni az épek között. Ennek jobban örülök, mintha az olimpiára jutottam volna ki. Nagyon jó volt ez a tatai verseny, mindig szívesen jövök Róth Balázsék szervezésére.

Az elmúlt évben tizedik voltam a korosztályomban, most pedig sikerült a dobogóra felállnom, így nem mentem haza üres zsebbel.

A bringa a fő erősségem, most azt nyomom leginkább, mert szeptemberben szeretnék indulni Amszterdamban a hosszútávú világbajnokságon. Ez lesz az idei fő versenyem, erre készülök. Most a héten a soltvadkerti tónál egy jó kis edzést fogunk tartani a barátaimmal, ahol a tervek szerint egy középtávot fogunk teljesíteni. Az utána következő öt hét már egy kemény felkészülési időszak lesz a szeptember 12-i világbajnokságra. 2012-ben indultam már ilyen távon, azóta nem, szeretnék tíz óra körüli idővel célba érni, de ez pálya- és időjárásfüggő is. Úgy érzem, hogy jó formában vagyok, „beleöregedtem” már a hosszútávba – nyilatkozta további terveiről és céljairól a dobogón záró Boronkay Péter.

Faldum Gábornak nem akadt ellenfele a tatai országos bajnokságon
Fotó: Szentirmay Tamás

Megyei eredmények. Elit férfiak: 1. Faldum Gábor 1.55,09; 25-29 évesek: 1. Czigány András 2.00,48; 35-39 évesek: 3. Flander Márton 2.08,50; 40-44 évesek: 2. Bajai Péter 2.13,49 (valamennyi Mogyi SE Baja), 3. Boronkay Péter 2.15,51 (Mercedes-Benz gyár KMSE). A nőknél az 55-59 éves korosztályban Pászti Edit 2.31,32 (Hírös ESC) eredménnyel az első helyen végzett.

Vasárnap középtávú amatőr kupát rendeztek, szintén Tatán, ahol az egyéni versenyeken kívül csapatban is lehetett indulni. A férfiak között a Hírös ESC csapata mind a férfiaknál, mind a nőknél első helyen zárt. A férfiaknál Dani Csanád úszott, Zubornyák György kerékpározott és Bálint Zoltán futott, a nőknél Farkas Janka úszott, Kerekes Emese kerékpározott, Virág Angéla pedig futott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában