Fricz Botond

2019.12.11. 19:52

Súlyosan megsérült a legjobb magyar snowboardos

Felkartörést szenvedett a kecskeméti Fricz Botond a coloradói Breckenridge-ben. Leghamarabb februárban állhat újra deszkára.

baon.hu

Még három hét sem telt el azóta, hogy a magyarok közül elsőként nyert Európa-kupafutamot slopestyle-ban Fricz Botond, kedden viszont felkartörést szenvedett. A műtét jól sikerült, de a sérülés miatt a szezon nagy részét ki kell hagynia.

A 18 éves kecskeméti snowboardos éppen a coloradói Breckenridge-ben készült következő megmérettetésére, a december 21-i atlantai FIS Big Air Világkupára. Egy nehéz slopestyle trükköt próbált megtanulni, a „boardslide invert 630 out”-ot. Ez egy korláton végrehajtott trükk, melynek során a snowboardos a deszkájával ráugrik a korlátra, végigcsúszik azon, majd nem csak szimplán visszahuppan a hóra, hanem egy 630 fokos csavart szaltóval ugrik le a korlátról.

Botondnak soha nem volt még ilyen súlyos sérülése, műteni sem kellett még korábban. Elmondása szerint nem kellő sebességgel közelítette meg a korlátot, az ugrás a lendülethiány miatt rövidre sikerült. Az esést nyújtott karral próbálta tompítani, melynek során eltört a felkarcsontja.

„Nem ugrottam el elég erőteljesen, így nem volt elég sebességem. Nagyon szerencsétlenül tettem le a kezem az érkezésnél. Nagyon ijesztő volt, mert a vállamat éreztem, de lejjebb a karomat már nem. Próbáltam mozgatni, de nem úgy mozgott, ahogy én akartam, hanem teljesen ki volt fordulva. Először azt hittem, kiugrott a könyököm, mert hallottam, hogy valami kattog.”

Botond karját műtéti úton, két csavarral és egy fémlappal rögzítették.

„Volt egy kis rizikó, hogy ha a műtét közben esetleg eltalálják valamelyik ideget, akkor a későbbiekben nem tudom rendesen mozgatni a csuklómat. De szerencsére minden rendben ment.” – mondta a kecskeméti snowboardos.

A magyar snowboardost hamarosan kiengedik a kórházból és amint lehetséges, korábbi edzője, Ian Kirk vezetésével megkezdik a rehabilitációs programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában