Ökölvívás

2019.05.23. 15:21

Gálos Roland a döntőig menetelt Spanyolországban

Gálos Roland, a bajai Felső­városi Mogyi SE öklözője, 60 kilogrammos súlycsoportban a magyar válogatott első számú versenyzője az elmúlt héten Spanyolországban vett részt a Boxam nemzetközi ökölvívótornán.

Vincze Miklós

Fotó: Kincses Margit

A huszonkét ország százharminc versenyzőjét felvonultató tornára a magyar válogatott huszonkét fős küldöttséggel érkezett Castellónba, a szakmai stáb tagjaként jelen volt Gálos Roland édesapja, Gálos Tamás, a válogatott egyik edzője is. A rendkívül erős mezőnyben Roland parádés ökölvívást produkált, a magyar válogatott csapatban a legjobb teljesítményt nyújtotta a viadal során, és egészen a döntőig verekedte magát.

Gálos az első körben erőnyerő volt. A második napon Dorin Bucsa moldáv versenyző ellen húzhatott kesztyűt, aki ifjúsági Európa-bajnoki címmel és felnőtt-Eb-bronzéremmel büszkélkedhet. Gálos végig irányított a mérkőzésen és megérdemelten nyert, győzelme nem is lehetett kérdéses, az összecsapást követően a moldáv öklöző kórházi ápolásra szorult, ugyanis a magyar fiú ütéseitől a szemöldöke fölött hosszan felrepedt a bőre.

– Megmondom őszintén, a fiam nem tudta a meccs előtt, hogy ettől a sráctól már kikapott egyszer – engedett bepillantást a kulisszatitkokba a tréner. – Pontosabban nem ismerte föl a moldáv srácot, ami egyébként nem csoda, hiszen jó hat éve történt, hogy kikapott tőle, tehát változtak mindketten bőven. De én ennek örültem, a meccs előtt nem is szóltam neki, mert ettől könnyen begörcsölhet egy ökölvívó. Már rég legyőzte, amikor felfedtem neki, hogy kit is vert meg ilyen alaposan.

A harmadik napon az olaszok első számú válogatottja, Giuseppe Canonico várt Gálos Rolandra. A bajai fiú elképesztően nagy csatát vívott a rendkívül kellemetlen stílusban küzdő talján ellenfelével, szívét-­lelkét beleadta a mérkőzésbe, és meg is nyerte, így bejutott a döntőbe. Itt a francia válogatott első számú bunyósa, Enzo Grau várt a magyar srácra, aki egy vb-bronzéremmel büszkélkedhet. Parázs mérkőzés alakult ki a rendkívül magas fiú ellen. Roland az ellenfele magasságát kihasználva belharcban egyszer fejen meg is fogta a franciát, ám sajnos átment rajta az ütés, vagyis nem maradt benne, és így nem padlózott. A pontozók végül a gall versenyzőt látták jobbnak, így Gálos Roland ezüstérmet szerzett.

Fotó: Kincses Margit

– Az első és a harmadik menetet szerintem – és nagyon sok, a mérkőzést a helyszínen megtekintő szakértő szerint – Roland nyerte, ennek ellenére mégis a franciát hozták ki szoros pontozással, lelkük rajta – nyilatkozott Gálos Tamás. – Roland így egy ezüstérmet hozhatott haza, de az is nagyon szépen csillog, hiszen egy rendkívül erős tornán szerezte, ráadásul újfent bizonyította, hogy a világ elitjéhez tartozik és bármire képes lehet.

Gálos meglehetősen mozgalmas időszak előtt áll. A közvetlen célja az, hogy minél jobban szerepeljen az Európa Játékokon, illetve, hogy az idei kvalifikációs tornákon kivívja a 2020-as tokiói olimpián való szereplés jogát. Ezen a héten doppingvizsgálaton vesz részt, azután következik számára egy nemzetközi torna Kőszegen, amelyen szintén a válogatott keret tagjaként vesz részt. Utána a lengyelországi Gdanskba megy, ahol kéthetes edzőtábor vár rá, majd június utolsó hetében utazik a fehéroroszországi Minszkbe, a 2019-es Európa Játékokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában