kézilabda

2019.01.25. 12:35

Nehéz tavaszra készülnek a kalocsai kézisek

Az NB II. Délnyugati csoportjának dobogóját többször is megjárta az elmúlt években a Kalocsai KC.

Mike Szilvia

A Kolics-legények ötszörös bajnokok, de voltak ezüst- és bronzérmesek is. A KKC reális célja a bajnokság február közepén kezdődő tavaszi felvonásában mégsem lehet más, mint az őszi ötödik hely megtartása.

A kalocsaiak az elsők között, már új év másnapján megkezdték a felkészülést. Bár a Kolics János vezette gárda mindig az élcsapatok közé tartozott, az idén úgy fest, hogy be kell érniük a középmezőnnyel, szembesülniük kellett ugyanis azzal az igazolási őrülettel, amely az elmúlt évek tendenciáját folytatva most sem maradt el. Míg az elitbe, az NB I.-be tömegével érkeznek külföldi játékosok, a magyar kézilabdázókat alsóbb csoportokba szorítják, óriási árversenyt generálva. A kalocsaiak csoportjában megfigyelhető, hogy a KKC ellenfelei átlagosan nyolc-tíz játékost igazoltak, akik megjárták az NB I.-et, NB I. B-t. Ezzel szemben Kalocsán a klubvezetés tartja magát ahhoz, hogy a kalocsai és környékbeli, leginkább saját nevelésű játékosok alkotják a csapatot. Ráadásul míg a riválisok ráültek az igazolási hullámra, addig a KKC rendszeréből tíz játékos került ki, mert felhagyott a versenyszerű kézilabdával. Így a Komló U23-as csapatát leszámítva a Kalocsa a mezőny legfiatalabb gárdája, kezdőkeretében nem egy juniorkorú játékossal.

Az ősz tíz meccsén a KKC hat győzelmet aratott és négyszer kapott ki. Verték az újonc barcsi Satelitet, a Kiskunhalast, a bajnokság közepén visszalépett Hollert és a régi-új ellenfél Kiskőröst. Bravúrnak számít, hogy a Komló otthonából, valamit Bajáról is győztesen tértek haza, de egy igazán fájó pont is volt a ősszel. Nem az, hogy kikapott a gárda Siklóson, mert ott a hazaiak voltak esélyesek. Nem is az, hogy kikaptak hazai pályán a Hőgyésztől, és még csak nem is a Mecseknádasdtól elszenvedett ötgólos vereség. A legfájóbb zakót a Nagyatádtól szenvedték el, még az idény harmadik fordulójában. Akkor még nem állt össze a csapat védekezése, elmaradt a szokásos, stabil kapusteljesítmény, és a csapat gólvágója, Szvétek Balázs sem volt a legjobb formájában. Ő egyébként így is a mezőny őszi gólkirálya lett, tíz meccsen nyolcvankét góllal.

Viszont a kalocsaiak sem tudtak volna szebb végszót kitalálni maguknak, mint amit a szezonzáró hozott számukra. Az ősz utolsó meccsén a bajnokesélyes, addig listavezető PEAC volt az ellenfél, ám Kalocsán beleszaladtak egy hatgólos vereségbe, így be kellett érniük az őszi ezüsttel, a Kalocsa viszont a szezon legjobb játékát tette szurkolói karácsonyfája alá, a kézilabda legszebb elemeit megmutatva.

Kolics elmondta, kemény tavaszra számítanak, ahol egyetlen céljuk lehet: a fiatal játékosok még alaposabb beépítése, a tabellán pedig az 5. hely megtartása. Az edző a Kalocsa első meccsén, február 17-én Barcson egyértelmű győzelemre készül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában